Fesztiváldíjas filmek a Szemrevalón

A német nyelvterület legfrissebb alkotásaiból adnak ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal a 11. Szemrevaló Filmfesztivál filmjei. A kínálatban számos fesztiváldíjas alkotás is szerepel, így többek között Cannes-ban, Berlinben, a Német filmdíjon és az Európai filmdíjon méltatott alkotásokat is láthat majd a hazai közönség október 6. és 16. között a Művész moziban. A fesztivál a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvénye. Október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik a filmek egy részét.

2022. 09. 14. 11:30
null
Fotó: FELIX VRATNY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén stílusosan tizenegy filmet vetítenek, köztük több fesztiváldíjas alkotást. Az Osztrák Kulturális Fórum részéről elmondták, hogy a legújabb és fontosnak tartott filmek vetítésére törekednek, melyek többnyire nincsenek magyar forgalmazásban. Kivétel a Fűző, amely a fesztivál kiemelt filmjei közé tartozik. 

Ez a Sisi-mítosz újraértelmezése, mely a negyvenéves Erzsébet császárné hazánk iránti vonzalmát és lázadásait ábrázolja, egészen meghökkentő adalékokkal árnyalva a róla kialakult képet. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza. Október 13-án tartják a ­premiert a Művész moziban, amit egy beszélgetés követ.

Másik filmjük a háború utáni Németországban játszódó Grosse ­Freiheit című, osztrák–német koprodukcióban készült börtönfilm, melyet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmaztak, és azóta húsz nemzetközi feszti­váldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai filmdíjával is elismerték.

A Budapesti Goethe Intézet képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy mind a svájci, mind a német filmekre erősen jellemző, hogy aktuális társadalmi problémákkal is foglalkoznak. A Szemrevaló hagyományaihoz híven pedig idén is a társadalmi kérdések állnak a középpontban.

A Nico című filmben egy perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, ezt követően határozza el, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjat. 

A Kedves Thomas című filmben – mely kilenc díjat nyert el az idei Német filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is – Thomas Brasch neves német író, rendező életén keresztül láthatjuk a múltfeldolgozás nehézségeit. Az alkotás a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.

Brasch örök lázadó volt, akit az NDK-ban két egyetemről is eltanácsoltak, s később börtönbe zártak. Ám miután sikerült áttelepülnie Nyugat-Németországba, a kapitalista társadalmi berendezkedést is kritizálta.
Végül említették az Örökmozgó című svájci filmet, melyért az idei Berlini filmfesztiválon a rendezőt, Cyril Schäublint a mozi új kifejezési ­formáit díjazó új versenyszekcióban, az Encounters Awardon a legjobb rendezőnek járó elismeréssel méltatták. A játékos, meditatív, különleges képi világú alkotás a svájci óragyártás kezdeteiről szól, egy fiatal nővel és egy anarchista orosz nemessel a főszerepben.

Borítókép: A Fűző című életrajzi dráma főszereplője, Vicky Krieps (Forrás: Szemrevaló Filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.