időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Nyolcvan településen mintegy négyszáz program várja a közönséget szombattól

Koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal indul az Ars Sacra

Magyar Nemzet
2022.09.17. 15:45 2022.09.17. 16:03
Koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal indul az Ars Sacra

Szombattól mintegy négyszáz programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják nyolcvan településen a közönséget a XVI. Ars Sacra Fesztivál kilenc napja alatt országszerte. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit.

A nagyszabású kulturális eseményt „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” mottóval rendezik meg. 
Szombaton lesz a Gemma Énekegyüttes egyházzenei koncertje a Mátyás-templomban, műsorukon reneszánsz motetták és kortárs szerzők azonos szövegre írt művei hangzanak el.
A programok között lesz Boguslaw Lustyk lengyel festőművész kiállítása, a Szent István-bazilika altemplomában láthatják majd az érdeklődők Maria de Faykod Lourdes-ban álló A feltámadás keresztútja című alkotássorozatának nagyméretű fotóit. Az idén újra látható lesz a tavaly bemutatott, magyar szenteket, boldogokat és tiszteletre méltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállítás a budai Várban, a Magdolna-torony előtti téren.
 

A fesztiválon fellép Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint Bogányi Gergely zongoraművész, Fassang László orgonaművész, Szabó T. Anna író, költő, a Szent Efrém Férfikar és a Misztrál Együttes is. Először vesz részt a fesztiválon a Makám és a Jazzation Acappella Együttes. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Anima Musicae Kamarazenekarral lép fel a rendezvénysorozat utolsó napján.


Négy ökumenikus Keresztkoncertet is tartanak, melyeknek mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort.
 

A Magyar Zene Háza ad helyet Ránki Fülöp zongoraművész előadásának, aki Kodály Zoltán összes zongorára írott művét játssza el a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából.


Az idén az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Az intézményben ad koncertet a Szent Efrém Férfikar, emellett a múzeumi gyűjteményre épülő előadás is hallható lesz, amelyben az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről beszél Régi Tamás muzeológus.
A programokhoz három erdélyi város is csatlakozott: Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. A legtöbb vidéki program Győrben, Pécsett, Székesfehérváron és Vácon valósul meg, de a Balaton környékén is sok eseményt szerveznek.
A részletes programok a fesztivál honlapján, a www.ars-sacra.hu oldalon érhetők el.

Borítókép: Hangulat a Nemzeti Múzeum Ars Sacra kiállításán (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.