Liszt Ferencet ünnepeljük ősszel

Az október 7. és 22. között megrendezendő Liszt-ünnep igazi össz­művészeti fesztivál, amelyen az előadó- és képzőművészet számos ága képviselteti magát. Tizenhat napon át izgalmas műfaji fúziókkal, ősbemutatókkal, színházi és táncelőadásokkal, klasszikus és könnyűzenei koncertekkel találkozhat a közönség Budapest impozáns helyszínein – hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón, a Pesti Vigadóban.

2022. 09. 08. 6:35
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Janoska Ensemble különleges minikoncertjével kezdődött szerdán a Liszt-ünnep nemzetközi kulturális fesztivál sajtótájékoztatója, amelyen Káel Csaba, az eseménysorozatot életre hívó és szervező Müpa vezérigazgatója felidézte: vannak olyan, kivételes tehetségű művészek, akik egyszerre hatnak elemi erővel a saját korukra, kortársaikra, és formálják a jövő nemzedékeit generációkon át. Liszt Ferenc kétségtelenül e géniuszok egyike. Mint mondta, az első Liszt-ünnep hatalmas sikere bizonyította, hogy mindarra, amit Liszt szellemisége jelent, nagyobb szükségünk van, mint valaha.

– Alkotói szabadsága, invenciózus művészete, mélyen megélt magyar identitása, világlátása példaértékű ma is. Éppen ezért a Liszt-ünnep idén is ízelítőt ad a zeneszerző páratlan életművéből, egyúttal számtalan műfajban mutatja meg azt is, kik a XXI. század Liszt Ferencei, akik tudásukkal, újító gondolataikkal, intenzív színpadi jelenlétükkel meghatározzák a jelent és alakítják a jövőt. Ezekre az inspiráló, jövőbe mutató pillanatokra pedig különösen nagy szükség van ezekben a kihívásokkal teli időkben 

– mutatott rá Káel Csaba, aki a programokat ismertetve elmondta, hogy tizenhat napon át izgalmas műfaji fúziókkal, ősbemutatókkal, színházi és táncelőadásokkal, klasszikus és könnyűzenei koncertekkel találkozhat a közönség a főváros kulturális és turisztikai szempontból egyaránt meghatározó helyszínein. – Budapest és Magyarország legnagyobb kincse a kultúra, ez a mi energiahordozónk – hangsúlyozta.

Az eseménysorozat nyitókoncertjén, október 7-én a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Ferenc egyik legkülönlegesebb kompozíciója, a Via crucis előadásával bizonyítja, hogy a valódi remekművek számtalan értelmezésre kínálnak lehetőséget. 

Október 9-én lép színpadra az operavilág doyenje, Plácido Domingo, aki különleges zarzuelakoncertjével kápráztatja el a közönséget, és alig néhány héttel a bécsi premier után hozza el a Neue Oper Wien a Müpába Jörg Widmann Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását. A világsztárok által is rajongással emlegetett, fergeteges improvizációi­ról és egyedi stílusáról ismert Janoska Ensemble többek közt Bernstein-, Bach-, Beethoven- és Bartók-műveket ad elő október 11-én a ­Zeneakadémián, míg Oláh Kálmán Liszt-esttel készül október 19-én.

A magyarországi Wagner Társaság alapításának 150. évfordulóját ünneplő koncerten napjaink egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle és briliáns operaénekesnőnk, Schöck Atala kápráztatja el a közönséget október 10-én. Időn kívül címmel mutatják be október 20-án Barta Dóra koreográfus táncelőadását, amely David Grossman felkavaró szépségű kötetéből merít inspirációt, zenéjét a kétszeres Grammy-díjas komponista, Osvaldo Golijov jegyzi. A fesztiválon ünnepli 70. születésnapját a világhírű Rajkó Zenekar október ­21-én, de hogy népzene, cigányzene, világzene, komolyzene és dzsessz találkozásából milyen csodálatos pillanatok születhetnek, azt Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is remekül példázza október 8-án. A fesztivál zárónapján, október 22-én a világhírű izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik Budapestre.

Káel Csaba elmondása szerint a Liszt-ünnep a könnyedebb műfajok képviselőire kíváncsi nézőket is megörvendezteti, többek közt a Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats koncertjével debütál a fesztivál és az Akvárium Klub közös szervezésű, új programsorozata, az Isolation Budapest. Emellett az eseménysorozat részeként valósul meg idén is a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, amelynek díszvendége Szerbia lesz. A fesztivál teljes programját a Lisztünnep.hu oldalon érhetik el.

Borítókép: Zenélés a sajtótájékoztatón (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.