időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Két év kényszerű kihagyás után újra megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison

Megnyitó a háború árnyékában

Magyar Nemzet
2022.09.29. 21:49 2022.09.30. 13:51
Megnyitó a háború árnyékában

Nemcsak aktualitása, de a díszvendég, Szvetlana Alekszijevics ukrajnai és fehéroroszországi kötődése miatt is a diktatúra és a háború lett a témája a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitójának. A nagyszabású rendezvény a drámai nyitány ellenére is a megszokott rutinnal, idén 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel és 150 programmal várja a közönséget október 2-ig a Millenáris mellett a Nemzeti Táncszínházban és az Európa Ponton.

Megnyitójában Tóth Krisztina költő, író arról beszélt, hogy az irodalom manapság nagy figyelmet kap, írókat fenyegetnek, letartóztatnak és támadnak szinte mindenütt a világban. Ebben a vészterhes időszakban az írástudók munkája ismét fontossá válik, mivel 

ők az emberiség tapasztalatainak őrzői, a mulandóság és felejtés ellen küzdő fáradhatatlan írnokok.

Megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Fotó: Szigetváry Zsolt

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz írónővel, a fesztivál díszvendégével M. Nagy Miklós műfordító, Alekszijevics műveinek magyar fordítója és kiadója beszélgetett.

Ami ma Oroszországban történik, azt fasizmusnak tekintem, és diktatúra van hazámban, Fehéroroszországban is. Putyin nélkül már legyőztük volna Lukasenkát, de az orosz elnök támogatásával eddig ez nem sikerülhetett

– hangsúlyozta az író, oknyomozó újságíró, aki dokumentarista prózájával, a női látásmódnak a történelem témakörébe emelésével vált világhírűvé.
A 74 éves Szvetlana Alekszijevics felidézte, hogy a második világháború után gyerekként számos beszélgetés szem- és fültanúja volt a falujában élő nőkkel, akik a megélt borzalmak és fájdalmak ellenére szeretettel tudtak beszélni életükről, gyerekeikről.
 

Később, már újságíróként, az egyetem elvégzése után értettem meg ezeknek a nőknek a csodálatos bátorságát. A nők történetei, elbeszélései addig hiányoztak a történelemből és az irodalomból is, mindenütt a férfiak nézete uralkodott. A nők másként látták a részleteket, a háborúból nemcsak az emberek, hanem az állatok és a növények szenvedéseire is emlékeztek. A halott férjéről beszélő asszony olyan egyszerű, pontos szavakat használt, ahogy az Shakespeare vagy Dosztojevszkij műveiben olvasható

– idézte fel az alkotó.
A fehérorosz írónőnek, aki 2015-ben vehette át az irodalmi Nobel-díjat, el kellett hagynia hazáját, Fehéroroszországot, jelenleg Németországban él. Mint elmondta, Lukasenka fehérorosz elnök azért a félelemért bünteti népét, amelyet két évvel ezelőtt, a rezsimje elleni tüntetések idején át kellett élnie.
Az 1948-ban Ukrajnában született, de Fehéroroszországban felnőtt Szvetlana Alekszijevics dokumentarista műveiben a 20. századi szovjet és posztszovjet történelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. Aprólékos kutatómunka, valamint túlélők és szemtanúk százaival folytatott beszélgetések alapján Az utópia hangjai címen írta meg ötkötetes regényciklusát.
 

Több mint ötven nyelven és országban jelentek meg kötetei, amelyek alapján világszerte készültek filmek, színdarabok és rádiójátékok. Csernobili ima című dokumentumregénye fontos forrásául szolgált a HBO 2019-es sikersorozatának, a Csernobilnak. Magyarul eddig nyolc kötete jelent meg, köztük a Csernobili ima és az Elhordott múltjaink is.


Idén februárban a világ több mint ezer írójának egyikeként levélben fejezte ki szolidaritását Ukrajnával és ítélte el az orosz inváziót, egyben a vérontás azonnali befejezésére szólított fel.

Borítókép: A Budapest Nagydíjjal kitüntetett Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belorusz író, oknyomozó újságíró, a fesztivál díszvendége és M. Nagy Miklós műfordító beszélget (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.