Negyedszázad legjobbjai

A Műcsarnokban megtekinthetők az 1996–2021 között az Év grafikája díjjal kitüntetett alkotások. Egyfelől negyedszázados számvetés a tárlat, másfelől szembesítés, amennyiben az egykori munkák mellett a művészek legújabbjai szintén láthatók.

2022. 09. 14. 18:00
null
Magyar grafikai díj nyertes képek 20220913 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érdemes a megörökítésre a 25 év, ezért készítettünk egy katalógust, amelynek megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozata támogatta – árulta el a kiállítás kurátora, egyben az egyik díjazott, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikus, aki megjegyezte: 

rendhagyó, hogy a jutalmazott mű mellett falra kerültek az alkotók legújabb munkái. 

A kurátor felhívta figyelmet: akadnak művészek, akik a díj átvétele óta egészen más művészi utat járnak.

Fotó: Bach Máté

A belépőnél – avagy, miként Stefanovits Pétertől megtudtuk, a nyaktagban – Butak Andrásra emlékező falfelület fogad. A tavaly elhunyt Munkácsy-díjas grafikusművész 1995-től vezette elnökként a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségét, illetve a Magyar Grafikusművészek Szövetségét. Az ő irányítása alatt indult útjára három évtizede a Magyar Grafikáért Alapítvány (AMGA). Az alapítvány az Év grafikája díjjal is igyekszik népszerűsíteni a műfajt.

Fotó: Bach Máté

A vándordíjat megszemlélhetjük – ugyancsak a nyaktagban. Maga a díj, Paizs László Kossuth-díjas képzőművész légies plexi alkotása, ami 1993 óta kézről kézre jár, kezdetben szerény, majd jelentősebb anyagi támogatást is biztosít a kitüntetés mellé.

Az évenként elismert személyek kiválasztása ugyancsak rendhagyó módon történik, tudniillik a korábbi díjazottak voksolnak a következő esztendő művészére.

 A kezdeti időszakot követően a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének mesterei minden tavasszal az egyetem Kondor Béla Galériájában kiállítást szerveznek a kitüntetett alkotó számára. A díjjal járó anyagi támogatást immár egy évtizede az MMA Képzőművészeti Tagozata ajánlja fel.

– A díjból kettőt készített Paizs László. Az egyik példányt a magyar grafika városának, Miskolcnak ajándékozta a szövetség. Ott hangulatos fali fülkébe helyezték el, ahonnan egy hét múlva ellopták 

– mesélte Stefanovits Péter. – Így ma már ez az egyetlen példány.

Az Időfázisok című tárlat esztendőről esztendőre mutatja be a kitüntetett alkotásokat.

– Érdekes, de a kiállításra nem jellemző az a műfaj, ami harminc éve belopózott a kortárs művészetbe, a komputergrafika – jegyezte meg a kurátor, aki decemberben úgy határozott, felkér két irodalommal foglalkozó alkotót, Abafáy-Deák Csillagot és Kölüs Lajost, vessék papírra gondolataikat a műalkotásokról. – Egymástól függetlenül szoktak írna ugyanarról a kiállításról közös cikket, most az ő különleges képaláírásaik segítik a nézőt – vagy éppen összezavarják, mert 

nem megszokott, hogy egy tárlaton a kritikus az alkotások alatt megszólaljon.

Végezetül álljon itt a kiállító művészek meggyőző névsora: Barczi Pál, Prutkay Péter, Gallusz Gyöngyi, Kótai Tamás, Madácsy István, Zsankó László, Stefanovits Péter, Sebők Éva, Somorjai Kiss Tibor, Szurcsik József, Rácmolnár Sándor, Koralevics Rita, Germán Fatime, Sóváradi Vali, Horváth Kinga, Nagy Csaba, Molnár László József, Födő Gábor, Sáros A Miklós, Bányay Anna, Mórocz István, Ádám Zsófia. 

Stefanovits Péter kurátori tárlatvezetésre vár minden érdeklődőt vasárnap délután 3 órától.

Borítókép: A kiállítás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.