Demeter Szilárd öt pontja

Öt pontban foglalta össze Demeter Szilárd a nemzeti kultúra lényegét, egyben mutatta meg azt az összefüggésrendszert, amiben a magyar műveltség létezik és létezni tud. A nyilatkozat érdekessége, hogy miközben a konzervatív értékvilág jelentőségét hangsúlyozza, azt is hangsúlyozza, hogy éppen a konzervatív műveltségfelfogás biztosítja azt, hogy az alternatív világnézeteknek is helye legyen a nemzeti kultúra széles palettáján.

2022. 10. 04. 13:45
null
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség vezetője az Index felületén megjelent írásában leszögezi, hogy a magyar kultúra nemzeti kultúra. Nem osztható fel országok és határok szerint. 

Amikor a kultúra területén is azt mondjuk, hogy határon túli vagy külhoni, akkor ez azt mutatja, hogy nem igazán értjük a nemzeti fogalmát – vagy nem merjük érteni. Ugyanis fizikailag csak országhatárok léteznek. Amit ma annak tudunk, az röpke százéves. Száz év alatt odajutottunk, hogy az országhatárok mentális határokká merevültek a nemzeten belül. Ha tehát nemzeti alatt azt érted, hogy Magyarországon létező, létrejövő magyar nyelvű kultúra, akkor nem Szent István magyarjaként, hanem a legvidámabb barakk lakójaként nézel a világra. És viselkedhetsz smasszerként, ettől még barakklakó maradsz. Ez a kommunizmus le nem vedlett öröksége.

A kommunista diktatúra hagyatéka az is, hogy akik megélték, körömszakadtáig védik a gondolat-, vélemény- és szólásszabadságot. 

És bár józan paraszti ésszel nem tudom elhinni, hogy magyarként és európaiként valaki komolyan gondolja a cancel culture-t, a nyitott társadalmat vagy a woke-ot, ettől még joga van újhülyének (olv. progresszívnak) lenni

– írja Demeter, majd harmadik pontként mindjárt hozzáteszi: 

Létezik egy téves nemzetfogalom, melynek értelmében a nemzet: mi igen, ti igen – ők nem. A rámutatás gesztusa ugyanaz, mint amikor az újhülyék (olv. progresszívak) megmondják, hogy ki a jóeNber, ki nem az. Erre szokás azt mondani, hogy kirekesztő. Csakhogy ez a nemzeti horizonton nem kirekesztés, hanem öncsonkítás

– szögezi le. Tetszik, nem tetszik, ők is a mieink – mutat rá a szerző, hangsúlyozva, hogy

 jobboldaliként védenie kell a nemzethez tartozás jogát. 

Természetesen azt is látja, hogy konfliktusainkban ott lappang a kirekesztés. „A magyar anyától született magyarnak ki kell mondania: magyar vagyok. És mindig lesz egy másik magyar, aki ezt kétségbe vonja. Ezzel együtt kell élnünk.” Ám az együttélés nem jelentheti azt, hogy megengedjük vagy tudomásul vesszük az ilyen tendenciákat. 

A nemzet az a politikai közösség, amit meg lehet tagadni egyéni döntés alapján, de kollektív döntéssel senkit nem lehet kizárni belőle. Ebben az összefüggésben nem létezik többségi elv. Ez a nemzeti szabadság záloga

 – írja Demeter Szilárd a nyilatkozatában.

A teljes szöveg itt olvasható.

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.