Élő emlékkönyv a színpadon

Juhász Előd zenetörténész a Magyar Zene Házában Aranyalbum című sorozatában neves művészekkel beszélget estéről estére, ami olykor-olykor meglepetéseket is tartogat: produkciót, vetítést, esetleg a publikum interaktív bevonását is a személyesre hangolt találkozásokon. A legendás zenetörténész vendége október 28-án Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes lesz.

2022. 10. 26. 9:30
"Juhász Előd"
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zenei szakembernek, aki nem hangszerjátékos, elsőrendű dolga, hogy a hazai zenét és zenészeket, tehát a zene közvetítőit minden platformon, ahol csak tudja, népszerűsítse

 – vallja Juhász Előd zenetörténész, aki a Zeneakadémia zenetudományi szakát elvégezve több mint hat évtizede a zene átadásának, népszerűsítésének szenteli életét. Rádióban, televízióban, írásaiban a hazai zeneélet színes, óriás színpada jelenik meg, mindez műfajkorlátok nélkül. Mint mondta, külön hangsúlyossá válik az úgynevezett aranyművészek köztudatban tartása: „…aranyművészek alatt azt értem, hogy az ércesebb korú művészek – jómagam 84 éves vagyok –, kapjanak lehetőséget az Aranyalbum színpadán.”

Az ötlet megszületéséről elmondta, hogy a Magyar Zene Háza küldetéséhez jól illeszkedik a produkció célja: 

 

A Magyar Zene Háza profiljába tartozik természetesen, hogy platformot biztosítson a magyar művészeknek, köztük a már befutott, ismert és népszerű alkotóknak és előadóknak. Még mielőtt megnyílt volna az épület, Batta András igazgató úrral beszéltünk, s neki is megtetszett a sorozat ötlete 

 

– hangsúlyozta a zenetörténész. 

Kiemelte, hogy az Aranyalbum hasonlít egy elő emlékkönyvhöz, a beszélgetések kötetlenek, s éppen ezért nem célja végigkövetni az adott művész karrierjét kronologikus sorrendben. „Ugyanis azt szeretném elérni, hogy a meghívott művészeink, bár közönség előtt, de egy oldott, közvetlen, jó légkörű, felszabadult hangulatú beszélgetésben vegyenek részt” – tette hozzá. 

A tematikáról még elmondta azt is, hogy olyan témák is szóba kerülhetnek, amelyeket hiába keresnénk, nem találnánk meg könyvekben. 

A vendégek életéről érdekességeket, aktualitásokat, színes epizódokat tudunk meg, s bizony ezek az esték olykor meglepetéseket is tartogatnak majd: produkciót, vetítést, esetleg a publikum interaktív bevonását is ezeken a személyesre hangolt találkozásokon. Tehát – ahogy a zenetörténész fogalmazott –, nemcsak a zene közelébe, hanem emberközelbe is szeretné hozni a legendás művészeinket.

A meghívottakat tekintve a következő koncepciót dolgozták ki: az egyik hónapban a komolyzene területéről választ egy-egy művészt, míg a másik hónapban a könnyűzene területéről.

A beszélgetéssorozat első vendége Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, professor emerita, a Bécsi Állami Operaház kamaraénekese és örökös tagja, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke és a Magyar Szent István-rend birtokosa. 

A művész több mint negyven évig állandó vendége volt a világ legrangosabb operaházainak. Diszkográfiája hatalmas, mind a mai napig bővül archívumokból és gyűjteményekből származó, ritka felvételekkel. A Zeneakadémia ének tanszakát vezette 2004-től.

Az Aranyalbum beszélgetéssorozat november 25-én Zoránnal, december 9-én pedig Vásáry Tamással folytatódik, majd 2023. január 20-án Wolf Péter lesz Juhász Előd vendége. 

Ám ezzel korántsem ér véget a meghívottak listája, hiszen a zenetörténész a zeneművészet terén marandót alkotó valamennyi magyar művészt igyekszik meginvitálni az Aranyalbum sorozatba.

Borítókép: Juhász Előd zenetörténész (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.