Figyelem! Fikció!

Az Oscar-díjas brit színésznő, Judi Dench is csatlakozott azokhoz, akik szerint a Netflixnek fel kellene hívnia a nézők figyelmét A korona című sorozatának minden epizódja előtt, hogy amit látnak, az fikciós produkció.

Magyar Nemzet
2022. 10. 21. 9:25
null
Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 87 éves színésznő a The Timesban csütörtökön közölt levelében úgy fogalmazott: ahogy a sorozat története közelít a jelenhez, egyre szabadabban mossa el a határokat 

a történelmi pontosság és a durva szenzációhajhászás között.

Hozzátette: attól tart, hogy miközben A koronát sokan értékelik majd úgy, hogy kitűnően ábrázol egy kitalált történetet, a nézők jelentős része, különösen a tengerentúlon, igaznak fogadja majd el az egész történetet.
 

Senki sem hisz nálam jobban a művészi szabadságban, de ez nem maradhat szó nélkül

– fogalmazott Dench azzal kapcsolatban, hogy a műsor készítői nem voltak hajlandók az epizódok elején feltüntetni, hogy fikcióról van szó.
Korábban a John Major egykori brit miniszterelnök hivatala által közzétett nyilatkozat is bírálta a sorozatot egy jelenet miatt, amely „egy csomó ostobaságot" állít egy Károly herceg és a volt kormányfő között lezajlott beszélgetésről. Dench ezzel a jelenettel kapcsolatban azt írta, hogy 

kegyetlenül igazságtalan a személyekkel szemben, és káros az általuk képviselt intézményre nézve.

A Netflix álláspontja szerint A korona, amely II. Erzsébet néhai brit királynő uralkodásának évtizedeit dolgozza fel, 

a valós események ihlette fiktív történet.

De azért attól tartózkodik a szolgáltató, hogy ezt elmondja a nézőknek.

Borítókép: 1953. június 3-án készült kép II. Erzsébet brit királynő koronázási ünnepségéről Londonban (Fotó: MTI/AP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.