Gála a zenés műfaj fellegvárában

Vannak operettslágerek, amelyek szinte kihagyhatatlanok egy operettgálán. A közönségnek az Álom, álom, édes álom című gálakoncerten nem volt hiányérzete, hiszen Kálmán Imre és Lehár Ferenc legnagyobb slágereit adták elő a Budapesti Operettszínház művészei a magyar operett napján, hatalmas sikerrel. Csupa mosoly, öröm és meghatott pillanat váltotta egymást az est folyamán, ahol átadták az operett napi díjakat is.

2022. 10. 26. 7:08
null
Fotó: Mahunka Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálmán Imre születésének, illetve Lehár Ferenc halálának napját, október 24-ét a szerzők iránti tisztelet jeléül a magyar operett napjának nyilvánították 2002-ben. Az emléknapot a Budapesti Operettszínház művészei hagyományosan minden évben nagyszabású gálaműsorral ünneplik, amely a centenáriumi évadban különös hangsúlyt kapott.

Világszerte elismerik, hogy egyedül a magyarok éneklik-játsszák az operettet lendületes muzsikával, hévvel, tűzzel, akrobatikus táncelemekkel, gazdag látványvilággal és megdöbbentő érzéki-érzelmi viharokkal.

 Az előadás során mindezt érzékelhette a közönség, miközben felcsendültek az operettirodalom két legendás szerzőjének legnagyobb slágerei és életüket, munkásságukat is bemutatták a két szerző képzeletbeli beszélgetésének segítségével. 

A gálán részletek hangzottak el a két zeneszerző legnagyszerűbb műveiből, köztük a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből, a Bajadérból, a Chicagói hercegnőből, az Ördöglovasból, a Víg özvegyből, a Cigányszerelemből és A mosoly országából. 

A nagyszerű előadás, a zenei kíséret, a lenyűgöző táncos produkciók sora, a látványvilág felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek.
A gálát Homonnay Zsolt rendezte, koreográfusa Lénárt Gábor volt. Közreműködött a Budapesti Operettszínház énekkara, balettkara és zenekara. Szólót táncolt Kapitány Dorottya. A gálát Pfeiffer Gyula vezényelte. Fellépett Bojtos Luca, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Ninh Duc Hoang Long és Vadász Zsolt. Kálmán Imre szerepében Földes Tamást, Lehár Ferenc szerepében Kiss Zoltánt láthatta a közönség.

Az operett napi díjakat a színház főigazgatója, Kiss-B. Atilla, Éliás Tibor, a Musica Hungarica Kiadó alapítója és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át.

Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, mint mondta, a „magyar operett fellegvárában”.

Egyvalamiben biztos, hogy világelsők vagyunk, ez pedig a magyar operett. Azt az intézményt, azt a műfajt, azt a társadalmat, amelyet szolgálok, és azokat a nagyszerű szerzőket, akik ezt a műfajt alkották, azokat az alkotókat, rendezőket, díszlet- és jelmeztervezőket, illetve a nagyszerű művészeket, akik életben tartják és magas színvonalon, estéről estére önök elé viszik ezt a csodálatos nemzeti kulturális örökséget, ami a magyar operett. Köszönöm, hogy önökkel együtt ünnepelhetjük meg azon művészeinket, akik díjazottak

– hangsúlyozta Kiss-B. Atilla.
Az első díj a marsallbot átadása volt, egy olyan vándordíj, amit az évad legígéretesebb ifjú művésze kap meg, idén Kardffy Aisha lett a birtokosa. 

Az évad musicalszínésze Polyák Lilla, az évad operettszínésze Homonnay Zsolt lett.

A Musica Hungarica Kiadó életműdíját Vásári Mónika kapta.
Végül egy olyan művészt szólítottak színpadra, aki hatvan évet töltött a pályán. Olyan művészekkel állt színpadra, mint Honthy Hanna, Németh Marika, Feleki Kamill, Latabár Kálmán, Sárdy János és Rátonyi Róbert.

A Musica Hungarica-nagydíjat Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja vehette át, miközben a közönség állva tapsolta a színpadon megjelenő nyolcvanhat éves művésznőt.

Borítókép: Jelenet az operettgálából (Fotó: Mahunka Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.