Metafizika leves

Virók Eszter Tünde, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium bábszínész szakos diákja rendezésében mutatták be kedd este az Ősz búcsúja című felnőtteknek szóló darabot, az eseménynek a Bethlen Téri Színház adott otthont. Az abszurd drámát bábokkal álmodta a színpadra a fiatal művészhallgató.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 17:46
Fotó: Nadrai Zita
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás Waclaw Felczak Alapítvány pályázatára készült, s ott az volt az alapfeltevés, hogy Lengyelországgal kapcsolatos kulturális projektet kell létrehozni. Amikor megláttam a felhívást, egyből Stanislaw Ignacy Witkiewiczre (Witkacyra) gondoltam, s az ő művei között kezdtem el keresni 

– mondja Virók Eszter Tünde, az előadás rendezője, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium bábszínész szakos diákja. 

–  Amikor megtudtam, hogy megnyertem a pályázatot, a barátommal tettem is egy körutazást. Később pedig – e pályázattól teljesen függetlenül – egy mobilitási pályázat által az iskolával három hétig voltunk Krakkóban. S mivel az író egykoron Krakkóban tanult, így a diákoknak lehetőségük nyílt arra is, hogy ismereteket szerezzenek  Witkiewiczről.

Az ősz búcsúja regény 1927-ben látott napvilágot, s a kommunista Lengyelországban sokáig indexen volt. Az író abszurd módon, illúziómentesen ábrázolja az Európa-szerte jellemző első világháború utáni szellemi kiüresedést. 

Az ifjú alkotót Witkiewicz képzőművészeti és drámai munkássága egyaránt inspirálta, s bábok is az ő által megrajzolt alakokra hasonlítanak. Virók Eszter Tündének eddig kisebb rendezései voltak, bár úgy tűnik, a nagyobb volumenű produkciókhoz is van érzéke.

Három dramaturg, Szigetvári Brendon, Bodor Emese és Dezső Luca dolgozott a szövegkönyvön, hiszen a regény is hatalmas terjedelmű, több mint négyszáz oldalas. Fejezetről fejezetre dolgoztak, s mindenki beletette a saját abszurd történeteit, érzéseit. 

Majd sok átdolgozás után jutottunk el a harmincöt oldalig, s végül színpadra került huszonnyolc oldal 

– emlékezik vissza Virók Eszter Tünde.

Szintén három zeneszerzővel, Irlanda Áronnal, Laczkó Tamarával és Szilágyi Barnabás Antallal dolgozott együtt. A nyári szünetben kezdték el a háttérmunkát, majd szeptember közepétől indultak a próbák. A rendező öt színészt instruált, akik szintén tanulók. Az egyfelvonásos előadás ritmusa csak néhol torpan meg, bár végig érződik a fiatalok ötletelése. Ezen sok ötlet között tesz rendet a rendező, figyelmes és érzékeny szövetű anyag születik. 

A darab elrepíti a nézőket egy abszurd és a metafizikai érzések kétségbeejtő hiányától szorongó világba, ahol teret nyernek a totalitárius ideológiák, s nincs menekvés senkinek sem.

 

Borítókép: Az ősz búcsúja próbáján (Fotó: Nadrai Zita)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.