Startupszótárt írt a Design Terminal

Szeretnék, ha közérthető lenne a vállalkozói világ. A probléma viszont gyakran ott kezdődik, hogy kimondjuk: startup – írja közleményében a Design Terminal.

Forrás: Design Terminal2022. 10. 11. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan mondaná magyarul, hogy cherry picking? Hogyan definiálná a hackathon műfaját vagy az exit jelenségét? Van-e magyar megfelelője a misztikus MVP-nek, vagyis minimum viable productnak? Egyáltalán mi az a startup egészen pontosan?!

Kettős célja van a lazán csak Szótár címet viselő kiadvánnyal a Design Terminalnak. (Alcím is van persze: Értelmező kéziszótár a startup világhoz.) Egyrészt a startup és tágabb értelemben vett üzleti körök gyakran idegenül csengő kifejezéseit vagy csak szűk körben ismert kulcsfogalmait tisztázza benne az innovációs ügynökség. Szeretné ledönteni a trendet, hogy felvágós mondatokkal erősítsünk rá szakértelmünkre. 

A közérthetőséggel azok felé is könnyebb nyitni, akik nincsenek benne az üzleti világban, vagy a fiatalabb korosztály tagjai.

Fotó: Design Terminal

Másrészt a kedves piktogramokkal és itt-ott jegyzetelési lehetőséggel tűzdelt, piros-fekete füzetke rámutat arra is, hogy nem feltétlenül kell teletömnünk angol nyelvből vett kifejezésekkel az ezekről a témákról szóló diskurzust…, khm… eszmecserét, csak mert az tűnik menőnek. Mert, ahogy egy bejegyzés fogalmaz, 

mennyivel elegánsabb felvásárlásként hivatkozni egy akvizícióra! 

A kiadvány persze nem kezeli túl szigorúan a jelenséget, hiszen ahogy több fogalomnál rámutat, néha muszáj a külföldi megfelelőket használni vagy nem érdemes modorosra magyarítani a dolgokat.

A Design Terminal szeretné, ha mindenki értené, amikor feltörekv magyar vállalkozók sikereiről beszélnek. Rengeteg ilyen van ugyanis. Az innovációs ügynökség már csak tudja:

2014 óta több, mint 2500 vállalkozásnak segítettek a fejlődésben 250 sikeres vállalkozói program során.

Borítókép: kép a Szótárról (Fotó: Design Terminal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.