időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
A Székesfehérvári Balettszínház vendégjátéka a Nemzeti Színházban

Tánc és irodalom fúziója

Lengyel Emese
2022.10.26. 07:17
Tánc és irodalom fúziója

A Nemzeti Színház fogadja a székesfehérvári balettművészek vendégjátékát csütörtökön. A Percről percre című est különlegessége, hogy a táncszínház nyelvén fogalmazza meg az Örkény István Egypercesek című kötetéből válogatott novellákat, valamint L. Simon László József Attila-díjas író és költő válogatott elbeszéléseit. A produkciókat Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas koreográfus állítja színpadra.

A Percről percre című előadás érkezik a Nemzeti Színházba, a három egyfelvonásos kortárs, egymástól különálló táncszínházi darab cím szerint és sorrendben: a Tilos a fűre lépni tilos!, a Blablabla és az „Idézőjelek”. L. Simon László József Attila-díjas író és költő, valamint Egerházi Attila rendező-koreográfus, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója azonban nem először dolgoznak együtt.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készítettünk darabot, amelynek a librettóját jegyzem. Ezt követően tavasszal mutattuk be Székesfehérváron az Aranybulla évfordulójára alkotott összművészeti előadásunkat

– fogalmazott L. Simon László.

Hozzátette, e közös munkák során merült fel annak az izgalmas színházi vállalkozásnak az ötlete, hogy vajon lehet-e olyan darabot csinálni, ahol a szöveg helyettesíti a zenét, azaz a koreográfia elsősorban a szövegre készül, vagy finoman együtt él a zene és a szöveg. Mint mondta, először Örkény István szövegeivel kezdtek el dolgozni, és kiválasztották azokat a novellákat, amelyek egy táncjáték alapjai lehetnek.

Fotó: Székesfehérvári Balett Színház

Ezt követően, a koncepciót kiegészítve L. Simon László írt egy hosszú, repetitív verset az Élet értelme című egypercesre, abban a darabban egyáltalán nincs zene, a ritmust csupán az írógép kopogása és a szöveg adja. A harmadik, az „Idézőjelek” című darabnál pedig L. Simon László jegyzi a librettó egészét, amelyhez a Kronos Quartet zenéjét használta fel a rendező-koreográfus.

Minden új produkció kísérleti, de ez az est különösen az, mert nem feltétlenül illeszkedik a Székesfehérvári Balett Színház repertoárjába

– mondta Egervári Attila.

Kiemelte, hogy jelen esetben olyan irodalmi művekről van szó, amelyek táncszínházi formát öltenek. – Megelevenedik az irodalom. Azt szoktam mondani, hogy ahol a szavak véget érnek, ott kezdődik a tánc. 

Tehát nem illusztrációja – és nem is szeretne az lenni – Örkény István és L. Simon László szövegeinek, hanem egy fúzió, méghozzá olyan, amelyben mindenképpen önálló értékű színházi mű jön létre.

A táncosok általában zenére táncolnak, pedig a szövegnek is van zeneisége, ebben Sarádi Zsolt színművész működik közre felvételről.

Ez a szövegbéli ritmus zeneként is értelmezhető, és egy ízig-vérig összművészeti, különleges táncszínházi produkciót ígérnek az alkotók.

Feltehetjük a kérdést, hogy akkor milyen viszonyba vagy pozícióba kerül az irodalom a tánchoz képest, alárendelődik-e törvényszerűen az egyik a másiknak.

Fotó: Székesfehérvári Balett Színház

Előbb volt az irodalom, de a felhasznált szövegekben megjelenő érzések, gondolatok, hol humorral és iróniával, hol pedig mély drámával karöltve és egyenértékűen szolgálják az ­ideát

– vélekedik erről a rendező-koreográfus.

– Ezt a folyamatot, a tánc és az irodalom viszonyát az előadásokban ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a zenészek együtt játszanak a szimfonikus zenekarban, egyik sem szolgálja a másikat, viszont létrejön a közös hangzás, megszólal a zenemű.
Az irodalom és a balett tehát partnerekként vannak jelen a három kortárs összművészeti produkcióban: a színpadon egymásért és együtt léteznek a ritmust adó irodalmi szövegek és a táncosok.

Az érdeklődők még tudnak jegyet váltani a Nemzeti Színházban csütörtökön 19 órától kezdődő Percről percre című estre, október 31-én pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban láthatják a produkciót.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Székesfehérvári Balett Színház)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.