Öt elismert tervező mutatkozott be az idei Hellodesign kiállításon

A minap megnyílt Hellodesign kiállításon öt elismert alkotó, Cserba Anna, Józsa István, Kele Sára, Leits Miklós és Mázsi Boglárka mutatkozott be bútorain, tárgyain keresztül. A tárlat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ évzáró kiállításaként valósult meg. A folytatás jövőre várható.

Munkatársunktól
2022. 11. 28. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szili Zsuzsanna designer, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ kiállításszervezője lapunknak elmondta: 

Városunkban kimondottan jó helyek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az ember festészeti, képzőművészeti kiállításokra járjon, gondoljunk például a Szent István Király Múzeum Városi Képtárára. A formatervezőkre, ruhatervezőkre azonban eddig nem jutott figyelem, így szükségét éreztem a hiánypótlásnak.

Bár a tárlaton öt tervező mutatkozik be, mégis harmonikusan együttműködnek az alkotásaik, és a hétköznapokban is használható és elérhető bútorokat készítenek. 
Az üvegasztal, amelyet Józsa István tervezett, mintha papírhajó lábakon állna, meglepő eleganciával foglal helyet a térben. A Yoza márka megalapítója a bútorait kisüzemben, kis szériában állítja elő egyedi alkatrészek, biztos csomópontok felhasználásával. A vevőnek lehetőséget biztosít arra, hogy interaktív konfigurációkkal együttműködjön a tervezésben, és a bútort személyre szabja.

 


Kele Sára irodabútorokat hozott a kiállításra. Bár a darabok csővázra épülnek, nélkülözik a robusztus statikusságot. Könnyen mozgathatók, illeszkedve ahhoz a nézethez, hogy a munkahelyen az együttműködés, a rugalmasság, a csapatmunka visz előre. A fém csőváz ridegségét ellensúlyozza a natúr színben hagyott fa, így végül a melegség felé billen a mérleg. A variálható, egyszerű vonalvezetésű bútorok a befejezetlenséget sugallják, ami egyrészt felszólítás az aktivitásra, másrészt érezhető a mai korszellemre jellemző átmenetiség hatása. Visszatérve az üzenetértékű megformálástól a praktikumhoz: a tervezőnek nemcsak a fenntarthatóság, de a javíthatóság is szempontja. A bútorok elemenként javíthatók.

Cserba Anna fő inspirációjának Breuer Marcell Bauhaus-építész, -formatervező munkáit vallja. Cserba a dá­niai Normann Copenhagen designmárkánál szakmai gyakorlatát tölti, ezt követően hazatérést tervez. A kiállításra többek között a székrehabilitációs projektje egy darabját hozta. Egy régi fotelvázra tervezett ülést. A fekete vaskeret és az elemelt lebegő ülés harmóniakeresésről árulkodik. Cserba inspirációi között szerepelnek a gyerekbútorok és a japán minimalista stílus, amelynek fontos célja a felhalmozásmentesség. A két irányzat találkozásából jól variálható, természetes letisztultságot sugárzó bútorok születnek.

 


Mázsi Boglárka, az Obai Concrete márka alapítója rajong a betonért és a kerámiáért. Terveiben merőben eltérő karakterű anyagokat társít. A kiállításra lakberendezési tárgyakat hozott, amelyek a beton durvaságára vonatkozó előítéletünket írják felül finom felületi megmunkálásukkal.
Leits Miklós építészként végzett. Egyedi lámpaterveiben ez annyiban tükröződik, hogy a tárgyait képzeletben legjobb belsőépítészeti komplexitásban elhelyezni. A kiállításra is egyedi lámpával érkezett, amelyben organikus kőzetre emlékeztető felülettel ötvözte a fotóstúdiókból ismert professzionális fények formavilágát.
Szili Zsuzsanna lapunkat a folytatásról is tájékoztatta:  

Januárra, a magyar kultúra napja alkalmából Kentaur-kiállítást szervezünk. (Kentaur eredeti neve Erkel László. Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész.) Májusra pedig szabadtéri kortárs művészeti fesztiválra számíthat a közönség.

A tárlat december 4-ig tekinthető meg.

Borítókép: A finoman megmunkált tárgyak a beton újragondolására ösztönöznek (Fotó: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.