A magyarázkodás nem férfias dolog

Aki néhány óra kikapcsolódásra vágyik, feltétlenül látogasson el a Miskolci Nemzeti Színházba, mert Keszég László rendezésének annyira jó a ritmusa, hogy a néző a darab végén úgy jön ki a színházból, hogy szinte fáj a hasa a sok nevetéstől. Ez a rendezés még a Ray Cooney színdarabjából 1997-ben készült filmnél is viccesebb.

2022. 12. 08. 7:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ray Cooney a nevettetés nagymestere. Nem véletlenül játsszák három színdarabját is a magyar színházak. Ha vígjátékaihoz megfelelő ritmusérzékkel megáldott színházi rendező nyúl, akkor általában nem marad el a siker, a nézők igencsak jókedvűen mehetnek haza. Így történt ez a Miskolci Nemzeti Színházban, ugyanis Keszég László rendezését dicséri, hogy a vígjátékban elrejtett temérdek mennyiségű helyzetkomikum és geg szinte mindegyike érvényesült. Fontos megemlíteni, hogy 

a színészek és a rendező közös bravúrja, ha maximalizálni tudják a poénokat egy-egy előadás során. 

Mert minden egyes poén vagy geg időzítés kérdése. Ha az időzítés elcsúszik, a néző is inkább csak kínjában nevet. A miskolci A miniszter félrelép című előadás során viszont a nézők nem kínjukban nevettek, hanem éppen hogy azokon a tréfákon, amelyeket láttak a színpadon.
A miniszter titkárát Fandl Ferenc játszotta, ő a darab abszolút főszereplője. A figura érdekessége, hogy a darab során fejlődésen megy keresztül, amelynek ábrázolása nem is olyan könnyű feladat egy vígjáték esetében, ahol nem az elhangzott mondatok súlya alakítja a karaktert, hanem a helyzetekből adódó tanulságok rakódnak rá a figura jellemrajzára. A nagyon görcsös és kényszeres titkár némiképp elkezdi könnyedebben látni az életet, a megpróbáltatások súlya alatt nemhogy összeroppan, hanem megtanul túlélni. Mindez leginkább úgy sikerül neki, hogy megpróbál mindenkit a tisztesség útjára terelni, vagy mondjuk ki konkrétan, megpróbálja a veszélybe kerülő párkapcsolatokat megmenteni.
Minden Ray Cooney-színdarab tartogat nagyon fontos tanulságokat. 

A miniszter félrelép legfontosabb tanulsága az, hogy akkor tudjuk igazán megbecsülni mindazt az értéket, ami körbevesz minket, amikor felmerül, hogy mindent elveszíthetünk. 

Akkor értékeljük a legjobban a párkapcsolatunkat, amikor azt látjuk, hogy akár el is veszíthetjük. Régi műsor az, hogy ahol férfi és nő egy légtérben van egy ideig, ott hamar kialakulhatnak flörtök, románcok. Ráadásul itt arról is szó van, hogy más a politikai világszemlélete a nőnek és a férfinak, ami egyébként szerelmi ügyekben inkább nagykoalíciót szokott eredményezni, mintsem kemény azonnali kérdések óráját.
A Miskolci Nemzeti Színház parádés előadásának másik tanulsága, hogy felesleges a családba bevinni a politikát. Teljesen felesleges végeláthatatlan vitákat folytatni világnézeti kérdésekről egy családon belül, mert úgyse adja fel senki az elveit, de az biztos, hogy elromlik a hangulat. Sokkal fontosabb, ha nem világnézeti alapon közelítenek egymáshoz a családtagok, hanem felfedezzük egymásban az embert, és megpróbáljuk tisztelni és szeretni egymást. Ha pedig valaki hibázik egy családban, akkor nem az a módja, hogy elítéljük a másikat, hanem az, hogy segítünk rendbe tenni a dolgokat.


Simon Zoltán a miniszter szerepé­ben jól adja elő, hogyha valaki elkezd hazudozni, akkor annak soha nem lesz vége, csak akkor, ha maga alá temeti a hazugságcunami. Jellemző és nagyon tanulságos mondat hangzik el a darab csúcsjelenetében, amelynek lényege, hogy temérdek jól kigondolt hazugság után is ugyanott tartanak a bajban, ahol a hazudozás kezdete előtt. A Czakó Julianna, Prohászka Fanni és Edvi Henrietta által alakított nőfigurák pedig egészen jól hozzák azt a női magatartásformát, hogy megérzések alapján mindegyik karakter pontosan tudja, mi az igazság, csak belemennek a férfiak játékába, mert minden nőt szórakoztat, ha egy férfi képes bebizonyítani, hogy minden bukdácsolása mellett élete párját szereti a legjobban a világon. Ám az is kiderül a darabból, hogy a magyarázkodást nem kifejezetten tartják férfias tulajdonságnak a nők.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Gálos Mihály Samu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.