A szívekben élő szeretet és hit

A karácsony eredeti jelentőségéről, Jézus megszületésének csodájáról készített ünnepi zenés-verses műsort a Duna, amely sztárelőadók produkcióival és dalpremie­rekkel hív közös ünneplésre december 24-én. Az Ünnepelt című műsor megálmodója Mező Misi, aki a zenei előadásokon túl narrátorként is részt vesz a rendhagyó köszöntésben. A fellépők a kortárs hazai irodalom és könnyűzene ismert és kiemelkedő alakjai, akik együtt köszöntik az ünnepeltet, Jézus Krisztust.

2022. 12. 19. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorban fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a Csík zenekar, a Kaláka, a Blahalouisiana, Palya Bea, Gubik Petra, Gryllus Dániel, Dánielfy Gergely, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák. A szeretet, a szövetség, az Emberfia és a megváltás témái köré épülő versek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Márai Sándor és Szabó Lőrinc karácsonyhoz köthető művei lesznek hallhatók, Cakó Ferenc látványos homokanimációival illusztrálva, míg a különleges zenei összeállításban ismert szerzemények és új dalok is megszólalnak majd.
A műsor célja, hogy a tévénézők karácsonykor gondoljanak az este igazi ünnepeltjére, Jézusra. Noha a szenteste sokféleképpen alakulhat, az igazi karácsony akkor születik meg, ha a szívekben él a szeretet és a hit. Az Ünnepelt erről a rendkívüli születésnapról szól: a szórakoztatás mellett az ünnep lényegéhez való visszatalálásról.
Szokolai Brigitta dramaturg, szerkesztő lapunknak elmondta: 

a versek kiválasztásánál az volt a szempont, hogy ne a gyakorta hallottak hangozzanak el. Ismert költőinktől kevésbé ismert verseket választottak, mint Kosztolányitól a Karácsony vagy Babitstól a Karácsonyi ének. 

– Áprily Lajos vagy Szabó Lőrinc ritkán jut eszünkbe karácsony kapcsán, Balla D. Károly vagy Reményik Sándor költészete pedig kevésbé ismert a széles közönség előtt – mondta a dramaturg. – Márai a szépprózájáról, esetleg a színpadra adaptált műveiről híres, Csukás István neve pedig a gyermekeknek írt mesékkel forrt össze, komoly, már-már komor hangvételű felnőttversével nekem épp ő volt a nagy felfedezés.
Ajkay Krisztina vezetőszerkesztő a fellépő zenekarokról és az előadókról elmondta, hogy a nevük viszonylag hamar körvonalazódott, de igyekeztek tőlük is olyan műveket választani, amelyek kevésbé ismertek azon nézők számára is, akik egyébként gyakori látogatói az Eucharist-, a Kaláka- vagy a Magna Cum Laude-koncerteknek. 

 

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint Egri Péter és a Mystery Gang új oldaláról mutatkozik be a kifejezetten az Ünnepelt számára írt dalaival 

– fejtette ki Ajkay Krisztina. 

– A Blahalouisana, Kübler Dániel a Keresztkérdés zenekarával, a The Sign és Dánielfy Gergely a legfiatalabb korosztály képviselőjeként szólal meg, Gubik Petra személyében pedig egyenesen dalszövegírót avattunk.
A műsor alkotói elmondták, hogy a négy nagy témát – melyek a szeretet, a szövetség, az Emberfia és a megváltás – körbejárva a versek és dalszövegek egymásra épülnek, egyórányi szövegfolyam keletkezik hol prózában, hol zenei aláfestéssel, amit nem akaszt meg a szerzők felkonferálása sem, csak Mező Misi narrációja. A különböző korú és eltérő zenei műfajt képviselő előadóművészek, zenekarok mégis egy nagy egészről: a hit erejéről, a karácsony eredeti jelentőségéről szólnak.

Borítókép: Kaláka a stúdióban (Fotó: MTVA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.