időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Petőfi-szilveszterrel emlékeznek a költőre Kiskőrösön

Három napon át ünneplik Petőfit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.05. 18:10 2022.12.05. 18:34
Három napon át ünneplik Petőfit

A Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvényen szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között Kiskőrösön, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

Kiskőrös a Petőfi-kultusz ápolásának egyik helyszíne, a költő a város jelképe – hangsúlyozta Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a Petőfi-szilvesztert ismertető hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Felhívta a figyelmet a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum előtti megemlékezésre szilveszteréjszaka, valamint arra, hogy a január elsején Magyarországon született gyermekeket sorszámozott, névre szóló emléklappal és Petőfi Sándor összes verseivel ajándékozza meg a város. 

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát.

Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, hogy a Szilveszter Társulat és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes december 30-án adja elő A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok című előadást, majd Kiskőrös várossá nyilvánításának és a Petőfi Sándor Művelődési Központ átadásának 50. évfordulója alkalmából tárlat nyílik a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A szilveszteri hangversenyen a városhoz kötődő művészek, Miklósa Erika és Csővári Csilla operaénekesek, Boldoczki Gábor trombitaművész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor vezényletével, valamint a Badora Dance Company művészei lépnek színpadra. A koncerthez vacsora is társul, a menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze – tette hozzá.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtóeseményen elmondta: a Petőfi-bicentenárium jegyében újították meg az intézmény állandó kiállítását, amelyet január 13-án nyitnak meg a látogatók előtt, majd 14-én a Károlyi-kertet és palotát nyitják össze egy családi nap alkalmából. Kiemelte: nem szerették volna elvenni a fókuszt a kiskőrösi programokról, ezért választották ezeket a januári időpontokat a PIM-ben.

Filus Erika kiemelte: január elsején Kiskőrös evangélikus templomában megtekinthető az az 1823-as anyakönyv, amely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

Borítókép: Emléktábla Kiskőrösön Petőfi Sándor szülőháza melletti épületen (Fotó: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.