Vándorfi László újrarendezi a Hairt

A Pannon Várszínház 2019. szeptember 28-án, a 2019/20-as színházi szezon évadnyitó premierjeként új dalszövegfordítással, valamint magyar szövegkönyvvel mutatta be Galt MacDermot, James Rado és Gerome Ragni Hair című musicaljét. Az új változat alkotóinak alapvető célkitűzése, hogy az 1979-es filmtől helyenként gyökeresen eltérő alapmű a lehető leghűségesebben kövesse az ismert szerkezetet. A január 8-án a Papp László Budapest Sportarénába látogató előadás különlegessége, hogy napjaink­ban ismét aktuális, dramaturgiájában pedig magyar vonatkozások is fellelhetők.

2022. 12. 31. 12:00
null
20190705 Veszprém Hair musical bemutató a Pannon Várszínházban Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló Fotó: Penovác Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1968 szimbolikus dátum a kétpólusú világrend mindkét oldalán. Ekkor éli virágkorát a hippimozgalom, Párizsban egymást érik a diáklázadások, Olaszországban is mozgolódnak a fiatalok; elsősorban a konformizmus, a fogyasztói társadalom ellen, de leginkább a szexuális szabadság térnyeréséért.

A vasfüggöny kelet-közép-európai oldalán ugyancsak izzik a parázs a hamu alatt. Lángra is lobban Prágában, ám a szocialista-testvéri intervenció lánctalpai hamar gondoskodnak a tűzfészek eltiprásáról. A gazdasági reformok (igaz, csupán magyar vonatkozásban) igen, a ­társadalmi-politikaiak szóba sem jöhetnek.

1968-ban indul világhódító útjára a Hair, Galt MacDermot, Gerome Ragni és James Rado rockmusicalje. A darabot, amely 1967-es ősbemutatóját követően mindjárt műfajt is teremtett, a következő év áprilisától kezdődően 1750 alkalommal mutatták be a Broadwayn. 

A cím sokat elárul: a hosszú haj mint külsőség nem egyszerűen egy szubkultúra (legfőképpen a beat- és a hippitársadalom) divatja, de egyszersmind a lázadás szimbóluma is. Szembenállás a fennálló társadalmi renddel (Nyugaton a fogyasztás ellen, Keleten épp ellenkezőleg, a fogyasztásért), a szabadság, az együvé tartozás, a közös gondolkodás jelképe, amely aztán összekapcsolódik a háborúellenességgel, szélsőséges esetben (kiváltképp a Nyugat, illetve az Egyesült Államok esetében) a társadalmi kirekesztettséggel.

A Hair musical koncepciója mindezek egy darabba sűrítése. A sajátosan szabad életvitelű New York-i hippik egyik csoportjába csöppen egy magyar–lengyel származású, Amerikába emigrált család sarja, Claude Bukowski, aki a többiekhez hasonlóan megkapja a katonai behívóját. A fiúknak azonban fegyverellenes, békepárti hippiszemléletük, vagy épp a szabadsághoz, szabadossághoz szokott életmódjuk feladásának okán semmi kedvük Vietnamban hősi halált halni. És ugyanezt várják el a tőlük eltérő szemléletű Claude-tól is.

A Hairt 1979-ben Milos Forman rendezésében filmesítették meg óriási sikerrel. A katartikus hatást a megújult, friss hangszerelést kapott betétdalok is fokozzák, amelyek tökéletes szimbiózist alkotnak a darab eszmei mondanivalójával. A Vándorfi László rendezésé­ben készült élőzenés változat is ezt az utat követi, ugyanakkor a szerzői jogok értelmében a film forgatókönyve nem használható fel színházi célra; utóbbira kizárólag az eredeti színpadi mű alkalmazható. 

A Pannon Várszínházban 2019. szeptember 28-án debütált változat létrehozóinak alapvető célkitűzése, hogy az 1979-es filmtől helyenként gyökeresen eltérő alapmű a lehető leghűségesebben kövesse az ismert szerkezetet. Az előadás különlegessége, hogy dramaturgiáját „magyar szál” is átszövi, az egyik főhős, Claude Bukowski személyében, sorsában, valamint csattanós meglepetésként a finálé szövegében. A mondanivaló napjainkban ismét különös aktualitást nyert.

Január 8-án a Papp László Budapest Sportarénába látogat tehát a Hair világhírű, kultikus rockmusical, amelynek szövegkönyvírója ugyancsak Vándorfi László. A dalszövegeket Likó Marcell és Marton Lívia fordította, a koreo­gráfus Krámer György volt. A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével mutatják be.

Borítókép: Jelenet a színdarabból (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.