Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Velence után a Ludwig Múzeumban látható Keresztes Zsófia kiállítása

Holnaptól a budapesti Ludwig Múzeumban látható Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása, amely idén a Velencei Képzőművészeti Biennálén képviselte Magyarországot.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostani immár a negyedik alkalom, hogy a Ludwig Múzeum a Velencei Biennále zárása után bemutatja a seregszemle magyar pavilonjának az évi kiállítását a nemzetközi után a budapesti közönségnek is – mondta Fabényi Julia, a múzeum igazgatója. Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora felidézte, hogy Keresztes Zsófiával 2020-ban, a járványhelyzet miatti lezárások idején kezdték el kidolgozni biennálés pályázatuk koncepcióját.
 

A projekt kiindulópontja a képzőművész egy 2018-as bécsi kiállítása volt, amely részben Schopenhauer sündisznódilemmájára reflektált, miszerint a sündisznók akaratlanul is megsebzik egymást, miközben egymás közelségére vágynak.

 

Részlet Keresztes Zsófia képzőművész alkotásaiból. 
Fotó: Bíró Dávid/Ludwig Múzeum

 

Zsikla Mónika hozzátette, hogy szerették volna továbbvinni ezt a koncepciót némi magyar vonatkozással gazdagítva. Ekkor merült fel Szerb Antal Utas és Holdvilág című regénye, amelynek kulcsmotívuma a főhősnek a ravennai mozaikok hatására megkezdett identitáskeresése.

Keresztes Zsófia hangsúlyozta, hogy szinte folyékony testekként megalkotott szobrainak borítására tudatosan választotta a színes üvegmozaikot, hiszen a mozaikdarabok által kirajzolt vonalháló érdekes kontrasztban áll az általuk burkolt formákkal.


 

A szobrokat színes üvegmozaikok borítják. Fotó: Bíró Dávid/Ludwig Múzeum

 

A művész elmondása szerint a kiállítás egyfajta utazásra hív az identitáskeresés különböző stációin keresztül. A nyitóinstalláció a Leltár az esőben címet viselő, oltárszerű kapu, ahonnan az összetartás érzését adó, ám némileg nyomasztó fémláncok vezetnek tovább az újabb szobrokig.

Mint az alkotók megjegyezték, az anyag Budapesten némileg más elrendezést kapott, mint a Velencei Biennále magyar pavilonjának tereiben. A budapesti tárlatról kimaradt két szobor, több installáció viszont kiegészült, továbbépült.


Módosult a javasolt látogatói útvonal is, így a két záróalkotás Budapesten egymás mellé került, párbeszédbe lépve egymással. A Velencei Biennálén több százezres közönség által megtekintett kiállítás 2023. február 26-ig látható a Ludwig Múzeumban.

 

Borítókép: Kiállításmegnyitó Velencében (Fotó: Rosta József)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.