A Japán Alapítvány vándorkiállításán megismerhetjük a szusi kialakulását, történetét, fajtáit, és kipróbálhatjuk, milyen lehet betérni egy japán szusizóba. A szusi eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származó étel, több mint ezer éve honosodott meg Japánban. A szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban minél ízletesebb ételeket varázsoljanak az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül az étel. A szusi napjainkra túlnőtt a szigetországon, és világszerte rengetegen fogyasztják.

Két japán művész hangversenye után Török Róbert, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója nyitotta meg az időszaki kiállítást. Beszédében kiemelte, hogy a szusi az ízvilágával, letisztultságával, a kifinomultságával és az egészségre gyakorolt pozitív hatásával világszerte nagy népszerűségnek örvend. Elmondta: a kiállításon bemutatják, miképp honosodott meg a szusi Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások, lehetőségek rejlenek benne a jövőben. Mint mondta, az április másodikáig látogatható kiállítás célja, hogy vizuálisan elénk tárja, miben is rejlik a szusinak, ennek a mindennapi életünk szerves részé vált japán ételnek a vonzereje. Megköszönte a Japán Alapítványnak az együttműködés lehetőségét és segítségüket a kiállítás megvalósulásában, majd felkérte Otaka Masato japán nagykövetet a köszöntőjének megtartására.

A nagykövet elmondta, hogy mivel szigetországban élnek, rengeteg halat esznek. Ennek számos elkészítési módja ismert, de a nyers változat is kedvelt. Beszélt a szusi kialakulásának történetéről, a kiállításról és a Japánban található vendéglátóhelyekről, ahol a szusit fogyasztják. Külön kiemelte a kiállításon is látható forgó szusiéttermet, ahol a szusik a szállítószalagon keresztül jutnak el a vendéghez, aki kiválaszthatja a neki legjobban tetsző ételt.
