Menyasszonyok gyermekszemmel

Magyar menyasszony címmel különleges, mindenkit megérintő kiállítással készül decemberben a Magyar Nemzeti Múzeum, a tárlatot több kapcsolódó esemény és program előz meg. Elsőként rajzpályázatot hirdettek meg 3–12 éveseknek, három korosztályban, és arra buzdítják a gyermekeket, hogy rajzolják le, hogy milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják a menyasszonyokat.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esküvők sok mesét ihlettek meg, s mindannyiónk számára ismerős a boldog vég is, amikor megülték a lakodalmat, és mulattak, azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Ám a jegyes-, majd házaspár viselete mai napig fontos kérdés egy lakodalom tervezésekor, legalábbis az egyik félnek mindenképpen. De vajon egy hetedhét világra szóló – mint akár a mesebeli – lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen ruhát hord egy menyasszony? Erre keresik a választ a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) most induló gyermekrajz-pályázata keretében. 

Arra biztatják a fiatalokat, engedjék nyugodtan szabadon fantáziájukat, és rajzolják le saját magukat menyasszonyként, vagy a leendő menyasszonyukat.

A pályázat kritériumai között szerepel, hogy az alkotások A4-es vagy A3-as papírra készüljenek, lehet festmény, grafika vagy rajz is, s az elkészült munkákat pedig digitális úton e-mailben, a [email protected] címen, a kitöltött nyilatkozattal és jelentkezési lappal együtt várja a kulturális intézmény. A befotózott vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB) és JPG-, vagy PNG-formátumban várják, és fontos, hogy a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját, illetve az értesítési e-mail-címet kell még jelölni. A pályázónak az e-mail tárgyát kötelezően „MNM rajzpályázat Magyar Menyasszony” tárgycímmel kell ellátnia. Pályázatokat három korcsoportban lehet beküldeni: óvodás korosztály (3–6 évesek), általános iskola 1–3. osztályos korosztály és az általános iskola 4–6. osztályos korosztály. Egy alkotó pedig csak egy művel nevezhet. A beküldési határidő február 7. Bővebb információ és a részletes pályázati felhívás a Nemzeti Múzeum honlapján érhető el.

A legjobbnak ítélt alkotások készítőjét a múzeum díjakkal jutalmazza, sőt a pályaművekből válogatást mutatnak majd be a készülő kiállításon. 

A főbb díjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján és a közönségszavazás eredményeként további értékes különdíjak találnak gazdára, például csoportos múzeumi programlehetőség és ingyenes múzeumi belépők is.

Bírálóbizottság tagjai egytől egyig neves szakemberek: Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita, a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.

 

A 2023 decemberében megvalósuló Magyar menyasszony című nagyszabású kiállításon a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából ismerhetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum látogatói az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között. A gyermekrajzpályázat mellett még több programmal várják a szervezők az érdeklődőket. Többek között hamarosan létrehozzák az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét, a különleges darabokat pedig be is mutatják majd decemberben. Addig pedig biztatnak mindenkit arra, hogy csatlakozzanak a MNM Magyar menyasszony című Facebook-csoportjához. A csoportban ugyanis bárki fotóval mesélheti el saját vagy éppen egy-egy rokonának esküvői történetét.

Borítókép: Az ifjú pár (Forrás: Fortepan/Pálinkás Barnabás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.