időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Prokofjev-maraton életre-halálra

Magyar Nemzet
2023.01.29. 11:00 2023.01.31. 11:35
Prokofjev-maraton életre-halálra

Nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek várják a közönséget február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvényén, a Prokofjev-maratonon.

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura – ki ne akarna eltölteni egy teljes napot a legendás orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev mágikus világában?

 Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. 

Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ezidáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai. 

 

Fischer Iván karmester minden maraton zárókoncertjén felteszi a kérdést: ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies koncertlátogatók. Február 4-én, szombaton újra itt a lehetőség!

 Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: 10.30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából. 12.30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikus Zenekar játssza a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez”. 15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből. 17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kelemen Barnabás lép színpadra a szerző I. hegedűversenyével, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja. 19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig 21 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, ugyanis az utolsó koncerten a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből fognak elhangozni részletek.

 

A Fesztivál Színházban 11.30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13.30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak. 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, majd 18 órától Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel. A nap ezen a helyszínen 20 órakor egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

A Prokofjev-maraton előadásaira a jegyek egységesen 2500 forintos áron kaphatók.

A részletes program ITT található.

 

Borítókép: Pannon Filharmonikusok a Müpában (Fotó: Müpa)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.