Cirkuszművészet a középiskolában

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tematikus pedagógiai programot indított el a középiskolai és köznevelési intézmények tanulóinak, melynek célja az emberi és társadalmi értékek megismerése és készséggé fejlesztése. A cirkuszművészet sajátos nyelvezete, különleges eszköztára alkalmassá teszi olyan pedagógiai célok szolgálatára, amelynek segítségével a diákok elsajátíthatnak különböző kommunikációs készségeket, megismerhetik a felelős állattartás eszközeit és megérthetik a bizalom, a csapatmunka, az egyenlőség és egyensúly társadalmi és egyéni értékeit.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ új élményalapú programokat kínál középiskolás diákoknak. A Cirkuszkommandó – Tematikus ARTistanap néven indított programban a Fővárosi Nagycirkusz művészei, vendégelőadói és szakemberei látogatnak el egy-egy tanítási napra a középiskolákba. Tánccal, zenével, beavató műsorszámokkal, artista produkciókkal, állatasszisztált foglalkozással, bohóctérfával, múzeumpedagógiai, cirkuszi készség fejlesztő és pályaorientációs foglalkozással, eszközbemutatóval, filmvetítéssel és szakmai kerekasztal-beszélgetéssel segítik a pedagógiai célok megvalósítását.

Jelenet a Melyiket a 9-ből? című nagy sikerű téli előadásból (Fotó: Havran Zoltán)

 

A frontális oktatási módszerek helyett a befogadóközpontú, vitára ösztönző és élményalapú oktatási módszertan eszközeivel vezetik be a diákokat hét különböző témába.

 A Tanulj cirkuszt! nevű készség fejlesztő műhely keretében különböző ismert cirkuszi alaptechnikákat és mozgásformákat próbálhatnak ki, mint a tányérpörgetés, a zsonglőrözés és a kötéltánc. Ne (vessük) el a bohócot! címmel a bohócmesterséget és a humor társadalmi fontosságát ismerhetik meg. A Műtárgyrejtvény című cirkuszmúzeumi játékkal bemutatható a múzeumi szakma, az egyes műtárgyak értékei és őrzésük fontossága a magyar és nemzetközi kultúra egészére nézve. 

 

A Cirkuszművészet a filmvásznon elnevezésű foglalkozáson a vizuális kultúra és a cirkuszművészet kapcsolatát fedezhetik föl. Az Egyensúly, pontosság, bizalom, csapatmunka képzésen a cirkuszművészet szimbólumrendszere és társadalmi üzenetei, jelentés rétegéi jeleníthetők meg. 

A Tanulj a kutyáktól a kutyákról! a felelős állattartás fontosságát és mindennapi hasznát közvetíti, míg a pályaorientációban az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia bemutatkozása segíti a tanulókat.

 

Borítókép: Kutyás foglalkozás (Forrás: Facebook/Fővárosi Nagycirkusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.