A Petőfi 200 nemzetközi műfordítói pályázat nyertesei Magyarországon

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Lakitelek Alapítvány és a Türksoy (Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete) nemzetközi versfordítói pályázatot hirdetett azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég nyelvekre. A pályázat egy kötelező vers, a Szabadság, szerelem című vers fordításából és egy vagy több szabadon választott Petőfi-vers fordításából állt.

2023. 03. 13. 20:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győztesek most Magyarországra érkeztek, és pénzjutalom mellett országismertető utazáson vesznek részt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke fogadta őket, és a parlamenti irodájában tartott sajtótájékoztatón mutatta be a Petőfi verseit fordító vendégeket a sajtó képviselőinek.

A Petőfi 200 nemzetközi
műfordítói pályázat nyertesei
Lezsák Sándor köszöntötte a Petőfi 200 nemzetközi műfordítói pályázat nyerteseit  Fotó: Pólya Pető Dávid

 

Száz költő tollából mintegy ötszáz Petőfi műfordítás érkezett

Lezsák Sándor köszöntötte a résztvevőket a Türksoy nemzetközi kulturális szervezet nevében is. Elmondta, hogy a felhívásra száz költő tollából mintegy ötszáz műfordítás érkezett a nemzetközi műfordítói pályázatra. A győztes műfordítók Akmyrat Rejebow Türkmenisztánból, Dauren Berikqazhyuly Kazahsztánból, Dursun Ayan Törökországból, Ramil Ehmed Azerbajdzsánból, Rustam Musurmon Üzbegisztánból és Toluk Bek Baizak Kirgizisztánból. A győztesek elmondták Petőfi Sándor költészetéhez kapcsolódó érzéseiket, majd elszavalták Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét anyanyelvükön, saját fordításukban.

Lezsák Sándor ezután ismertette a győztes műfordítók magyarországi programját. Elmondta, hogy a sikeresen pályázók nyolcnapos magyarországi tartózkodásuk során országjárásra indulnak, és részt vesznek többek között Lakiteleken a nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezésen, valamint Jászszentlászlón és Móricgáton a Petőfi Sándort ábrázoló szobrok avatóünnepségén is. Az ünnepélyes eredményhirdetést március 15-én, Kiskunfélegyházán rendezik meg. Látogatást tesznek továbbá a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Türk Államok Szervezete magyarországi irodájában, de elutaznak Bugacra és Kecskemétre a Neumann János Egyetemre, Kiskőrösön megkoszorúzzák Petőfi szülői házát, de bejárják az ópusztaszeri emlékparkot is.

Borítókép: Lezsák Sándor (Fotó: Pólya Pető Dávid)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.