Az öt legjobb Bruce Willis-film – Armageddon + videó

Világsiker, ami Oscar-díj-jelölésből és Arany Málnából egyaránt kapott.

2023. 03. 03. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bruce Willis filmjeit bemutató mini toplistánkon elérkeztünk az ezüstérmes produkcióhoz. Bizonyára sok vitát fog kiváltani a döntésünk, hiszen egy olyan akciófilm szerezte meg a második pozíciót, amelyet sokan bírálnak, de azt nem lehet tőle elvitatni, hogy a nézők szerették, ugyanis hatalmas sikerrel vetítették a mozik. A szakmai is elismerte, hiszen több kategóriában is Oscar-díjra jelölték, igaz, nem a legkurrensebb kategóriákban, de mindenesetre a négy jelölése megsüvegelendő. Azt, hogy mennyire ellentmondásos a film megítélése, nagyszerűen példázza az a tény is, hogy a négy Oscar-jelölés ellenére bezsebelt a mozi hat (!) Arany Málna-jelölés mellett egy díjat is. Ráadásul pont Bruce Willist érte ez a kétes értékű megtiszteltetés. Zárójelben jegyzem meg, hogy Willis sajtója nem a legjobb volt a pályája során, és mivel számos nagyszerű alakítását is lehúzták, élek a gyanúperrel, hogy a legtöbb esetben politikai megnyilvánulásai miatt kapta a negatív jellemzéseket, jelesül ezt az Arany Málnát is. Hiszen nagyszerűen játszotta el a főszerepet a filmben, ami a második helyen végzett a listánkon, az Armageddon című rendkívül jól összerakott, úgynevezett katasztrófa-akciófilm.

2. Armageddon (1998)

A filmet igazi nagyágyúk készítették. A rendező az a Michael Bay volt, aki számos nagyszabású, hatalmas költségvetésű akciófilmet jegyez, úgymint a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? (Bad Boys, 1995), A szikla (The Rock, 1996), a Pearl Harbor – Égi háború (Pearl Harbour, 2001) illetve több Transformers film. A producer Jerry Bruckheimer volt, aki szintén letette a névjegyét a nagy költségvetésű szuperprodukciókban. A nevéhez köthető a Beverly Hills-i zsaru két része, a Top Gun 1986-ból, a remek Veszélyes kölykök (Dangerous Minds, 1995), a Con Air – A fegyencjárat (Con Air, 1997) vagy éppen a Nemzet aranya (National Treasure) sorozat mindkét epizódja. A forgatókönyvet pedig az a J. J. Abrams készítette, aki már rendezőként is letette a névjegyét, hiszen ő készítette a Mission: Impossible sorozat harmadik darabját, illetve a Star Wars sorozatból a 2015-ös Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens), a Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi, 2017) és a Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker, 2019) című epizódokat. 

Bruce Willis, Ben Affleck és Liv Tyler az Armageddon című film egyik plakátján  Fotó: InterCom

Ezzel a filmmel nem lehetett mellélőni, hiszen a nagyszerű rendezői stáb mellett a színészi gárda is pazar volt. Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thornton, Owen Wilson, Steve Buscemi és a legendás Aerosmith együttes énekesének, Stephen Tylernek a  lánya, Liv Tyler neve fémjelezte a filmet. A történet, mint oly sok filmben, arról szól, hogy bátor, nyíltszívű és okos emberek megmentik a Földet egy hatalmas katasztrófától. Ezúttal egy gigantikus méretű aszteroida közeledik a bolygónk felé, a becsapódása elkerülhetetlennek látszik, gyakorlatilag a biztos halál vár mindenkire, ha nem történik valami rendkívüli és nem lép elő egy megmentő a háttérből. De ahogy az lenni szokott, most éppen a NASA egyik vezetőjének Dan Trumannak (Billy Bob Thornton) a fejéből pattan ki a megmentő ötlet: még az űrben el kell pusztítani a vészesen közeledő égitestet. Ezért megbízza Harry S. Stampert (Bruce Willis), a világ egyik legjobb olajfúró specialistáját, hogy egy gyors kiképzés után mindenre elszánt csapatával repüljön fel az aszteroidára, fúrjon rá lyukat és robbantsa apró darabokra. A látványos vállalkozás természetesen sikerrel jár, és egy drámai végjátékban sikerül megmenti a Földet. A háttérben van egy szerelmi szál A. J. Frost (Ben Affleck) és a Stomper lány, Grace (Liv Tyler) között, ami szintén izgalmassá teszi a történetet. Michael Bay nagyszerűen vezeti a nézőt, úgy alakítja a szálakat, hogy egy pillanatra se unatkozzon, ehhez az alapot pedig a rendkívül jól megírt forgatókönyv adja.

A film hiába hozott hatalmas bevételt – 1998-ban a legtöbb bevételt hozó mozi volt –, Michael Bay úgy vélekedett egy interjúban, hogy ez a legrosszabb filmje, amit valaha csinált. Úgy fogalmazott, hogy mindössze tizenhat hetük volt leforgatni a filmet, ezért van hiányérzete. 

Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy egyszerre volt jelölt Ben Affleck az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára és Liv Tyler pedig az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díjára. Bár a film elkészítésében a NASA szakemberei segítettek, ennek ellenére a NASA ezt a filmet szokta bemutatni menedzsmenttréning-programja során. Az új menedzserek feladata, hogy minél több hibát találjanak a filmben. A Bruce Willis által alakított Harry Stamper szerepére először Arnold Schwarzeneggert akarták felkérni, lánya, Grace szerepére pedig Milla Jovovich, Robin Wright és Denise Richards is esélyes volt. A legboldogabb a szerepétől a mentőcsapat egyik tagja, a Rockhoundot alakító Steve Buscemi volt, aki egyszer elmesélte: nagyon örült neki, hogy az Armageddonban a sok szerencsétlen figura és kisstílű bűnöző után végre egy hős geológust alakíthat. Bruce Willis is nagyon jól játszik ebben a filmben. Egyszerre hozza a tőle megszokott lazaságot és az érzelmes, lányáért mindenre képes apa figuráját. 

Még egy adalék, hogy miért is kedvelem annyira az Armageddont. A 444 újságírója a következőképpen jellemezte korábban a filmet: 
„Az Armageddon nem csak Bay rendezői stílusjegyeinek abszolút csúcsra járatása, […] áltimét férfigiccsfilm is. Csak gondolj bele a felállásba: egy államnyi nagyságú apokalipszisaszteroidát a világ legtökösebb, legférfiasabb, legvagányabb, legolajfoltosabb, legöntörvényűbb, legmindenebb macsóinak kell szétmarcangolniuk […].” 

A világ valóban ebbe az irányba megy, ezért ér el lassan mindent, legutóbb például a 007-es ügynököt is az átírásmánia, természetesen a politikai korrektség jegyében. Hála istennek, nem vagyunk egyformák. Bevallom, én pont ezt szeretem az akciófilmekben, amiket a 444.hu szerzője kifogásol, ezek szerint én egy úgynevezett  „áltimét férfigiccs”-rajongó vagyok. Szerintem ugyanis az Armageddon egy nagyon jó akciófilm, zseniális rendezéssel. Többszöri megnézése után is izgalmas tud lenni, annak ellenére, hogy ismerjük a végkifejletet.

Idővonal: Az Armageddon című filmet 1998-ban mutatták be, abban az évben, amikor megalakult az első Orbán Viktor vezette kormány; a dél-tiroli Cavalesében az amerikai légierő túl alacsonyan szálló Grumman EA–6B Prowler vadászgépe letépte a Monte Cermisre vivő függővasút kábelét. (A lezuhanó kabinban húsz utas az életét vesztette.) Magyarország nevében Martonyi János átvette Strasbourgban Görögországtól az ET Miniszteri Tanácsának soros elnöki tisztét; a májusi népszavazáson Észak-Írországban elfogadott megállapodást ellenző, a katolikus Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) kivált Valódi IRA 29 áldozatot követelő bombamerényletet hajtott végre Omagh városában; Bill Clinton beleegyezett abba, hogy 850 ezer dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját; a brazil gazdaság összeomlását nemzetközi összefogással sikerül megakadályozni egy, összesen 41 milliárd dolláros hitelcsomag segítségével, és Franciaország nyerte meg az 1998-as labdarúgó-világbajnokságot, miután a döntőben 3.0 arányban legyőzte Brazíliát. (Wikipédia)

A jövő héten Bruce Willis filmjeit bemutató sorozatunk győztesét mutatjuk be önöknek, érkezik sokunk kedvence, John McClane, és helyre teszi a rosszfiúkat.

Borítókép: A mentőcsapat Harry S. Stamper (Bruce Willis) vezetésével elindul a Föld megmentésére (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.