Hulladékművészeti kiállítás nyílik Debrecenben

A trash art vagy junk art műfaját a korai 20. század modernista személete hívta életre az USA-ban, amely kezdetben a fogyasztói társadalmat és a hozzá köthető fogalmakat vette górcső alá. A debreceni Bényi Galériában kiállítás nyílik használt molinókból, moziplakátokból készült alkotásokból. A csütörtökön 14 órától kezdődő tárlatot Matyi Ágota látványtervező művész nyitja meg.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 16:45
trash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trash art banális, hétköznapi, sokszor szemétbe kerülő anyagokat használ fel, ezért az irányzat napjainkban már összeforrt a környezeti problémákra történő figyelemfelhívással és a társadalmi felelőségvállalással. Olyan művészek sorolhatók az irány mellé, mint Duchamp, Picasso, Vik Muniz, vagy hogy kortárs magyar alkotókat is említsünk, Sinkovics Ede, Baráth Gábor és Dóczi Attila. A debreceni Bényi Galériában március 9-én csütörtökön nyíló TrashKós freskók című kiállítás is a trash art, azaz a hulladékművészet eszközeivel mutatja meg azt, hogy a szemét nem feltétlenül felesleges dolog. Ugyanis kreatív koncepció mentén a művészek tekinthetnek rá alapanyagként is, amelyet újraalkotva esztétikai és tartalmi értelmet nyerhet az így létrejövő alkotás. 

trash
Használt moziplakátokat és molinókat gondoltak újra kreatív diákok Debrecenben Fotó: Bényi Galéria

Az irányzat egyik fő jellemzője, hogy nem korlátozódik egyetlen művészeti ágra, hanem mindegyikben képviselteti magát. Találhatunk trash artot festészetben, szobrászatban, haute couture-ben, installációban, akár az otthon bútoraiban, berendezési tárgyaiban is. A környezeti értékeket megőrizve, maga az újrahasznosítás és az anyagok újragondolt, újjáéledt formája válik a fenntartható körforgás és a művészeti folyamat részéve, ezáltal műalkotássá.

A Bényi Galéria és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezésének köszönhetően újraértelmezve kerültek felhasználásra azok a már nem használt reklámanyagok, amelyek az elmúlt években felhalmozódtak, feleslegessé váltak. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium ökoiskolaként fontosnak tartja az értékteremtő újrahasznosítást és a fenntarthatóságra törekvést a művészetben is. 

trash
Egyedülálló kiállítással készülnek a Kós Károly 
művészeti szakgimnázium diákjai Fotó: Bényi Galéria

A kiállítás koncepcióját elfogadva, az iskola tanárainak művészeti vezetésével, a kreatív diákok új célokat adtak a különböző rendezvények plakátjai, molinói, épülethálói és kiadványai számára. 

Tanárok és diákok között gondosan összehangolt csapatmunka, tervezés, kísérletezés és kivitelezés jellemezte a hetekig tartó felkészülési időt az installációk elkészítésében. A TrashKós freskók címet viselő kirakatkiállítás a kreativitás és a fantázia erejével bizonyítja, hogy az újrahasznosítás és a fenntarthatóság elengedhetetlen a művészetek és a mai ember számára. 

A tárlat megnyitójára március 9-én kerül sor, majd egészen április 5-ig láthatók a Bényi Galéria utcafronti kirakatában a Debreceni Virágkarneválra, a Gourmet fesztiválra, a bor- és jazznapokra és az Apolló mozira utaló újraalkotott darabok.

 A kiállításon bemutatkoznak a művészeti iskola által kínált szakok: a mozgókép- és animációtervező, a divatstílus- és jelmeztervező, a grafika és az ötvös szak is megismerhető.

 

Borítókép: Tanárok és diákok közösen dolgoznak (Fotó: Bényi Galéria)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.