Kulturális kitüntetések munkatársainknak

Különleges elismerésben részesült a Mediaworks közelmúltban létrehozott szervezeti egysége, a Kultúrnemzet névvel önállósuló kulturális divízió. A szerkesztőség vezetője, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője, Toót-Holló Tamás Herczeg Ferenc-díjat vehetett át, a divízió munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó pedig József Attila-díjat kapott.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 18:48
null
Táncsics-díj Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-ben alapított Herczeg Ferenc-díjat azok kaphatják meg, akik méltóképpen őrzik és képviselik a két világháború közötti időszak legnépszerűbb írója, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét, azaz kiemelkedően értékes fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi művet alkotnak, történetírói munkát végeznek, történelmi regényt vagy történelmi drámát hoznak létre.
 

Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész, szerkesztő évtizedek óta foglalkozik az ősi magyar mítoszok kutatásával. Legutóbbi történelmi regénytrilógiája, amelyet a Forrás Könyve összefoglaló névvel jelölt meg, három rendhagyó, számos anakronizmussal játszó királyregényt foglal össze: ezekben Hunor és Magor királyfiakat, Szent Lászlót és Mátyást királyt idézte meg. Közelmúltban jelent meg az Aranyhajú hármasok című – a magyar Árpád-kor egyfajta metatörténelmi olvasatával szolgáló – zenés drámája, amelynek színpadi ősbemutatóját Vidnyánszky Attila rendezi majd meg decemberben a Nemzeti Színházban.

A József Attila-díjat még 1950-ben alapították: kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható elismerés, amelyet a mindenkori kulturális miniszter az érintett szakmai szervezetek javaslatai alapján oszt ki.

Lapunk munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó


 

Lapunk munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó író, irodalomtörténész korábban a Magyar Írószövetség lapjának, az Olvasatnak volt szerkesztője. Több értékes kötet után a közelmúltban jelentette meg Emlékeim Prágai Tamásról című dokumentumregényét, amelyben a 2015. augusztus 7-én elhunyt élettársa, Prágai Tamás, ismert, József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész utolsó hónapjait beszéli el megrázó hitelességgel.


Gratulálunk a díjazottaknak!

Borítókép: Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára, valamint Toót-Holló Tamás, a Mediaworks Kulturális Divíziójának főszerkesztője (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.