időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo
Toót-Holló Tamás Herczeg Ferenc-díjat vehetett át, Szilágyi-Nagy Ildikó pedig József Attila-díjat kapott

Kulturális kitüntetések munkatársainknak

Magyar Nemzet
2023.03.14. 18:48 2023.03.14. 19:44
Kulturális kitüntetések munkatársainknak

Különleges elismerésben részesült a Mediaworks közelmúltban létrehozott szervezeti egysége, a Kultúrnemzet névvel önállósuló kulturális divízió. A szerkesztőség vezetője, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője, Toót-Holló Tamás Herczeg Ferenc-díjat vehetett át, a divízió munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó pedig József Attila-díjat kapott.

A 2019-ben alapított Herczeg Ferenc-díjat azok kaphatják meg, akik méltóképpen őrzik és képviselik a két világháború közötti időszak legnépszerűbb írója, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét, azaz kiemelkedően értékes fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi művet alkotnak, történetírói munkát végeznek, történelmi regényt vagy történelmi drámát hoznak létre.
 

Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész, szerkesztő évtizedek óta foglalkozik az ősi magyar mítoszok kutatásával. Legutóbbi történelmi regénytrilógiája, amelyet a Forrás Könyve összefoglaló névvel jelölt meg, három rendhagyó, számos anakronizmussal játszó királyregényt foglal össze: ezekben Hunor és Magor királyfiakat, Szent Lászlót és Mátyást királyt idézte meg. Közelmúltban jelent meg az Aranyhajú hármasok című – a magyar Árpád-kor egyfajta metatörténelmi olvasatával szolgáló – zenés drámája, amelynek színpadi ősbemutatóját Vidnyánszky Attila rendezi majd meg decemberben a Nemzeti Színházban.

A József Attila-díjat még 1950-ben alapították: kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható elismerés, amelyet a mindenkori kulturális miniszter az érintett szakmai szervezetek javaslatai alapján oszt ki.

Lapunk munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó


 

Lapunk munkatársa, Szilágyi-Nagy Ildikó író, irodalomtörténész korábban a Magyar Írószövetség lapjának, az Olvasatnak volt szerkesztője. Több értékes kötet után a közelmúltban jelentette meg Emlékeim Prágai Tamásról című dokumentumregényét, amelyben a 2015. augusztus 7-én elhunyt élettársa, Prágai Tamás, ismert, József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész utolsó hónapjait beszéli el megrázó hitelességgel.


Gratulálunk a díjazottaknak!

Borítókép: Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára, valamint Toót-Holló Tamás, a Mediaworks Kulturális Divíziójának főszerkesztője (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.