Petíció a „neobolsevik aktivizmus” jegyében?

Élesen bírálta Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezérigazgatója azt a kezdeményezést, amellyel egy rendező jelölését igyekeznek megakadályozni a Romániai Színházi Szövetség (UNITER)  idei kitüntetésére. Az aláírásokat gyűjtők szerint elfogadhatatlan annak az ukrán Andrij Zsoldaknak a jelölése a legjobb rendezői díjra, aki megütött egy színésznőt előadása alatt, a két felvonás között, mert állítólag nem volt elégedett a színpadi teljesítményével.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maszol erdélyi portál által idézett Tompa Gábor túlzottnak, „hazug narratíván”, a sajtó által „elferdített és felfújt” történeten alapulónak nevezte az „egy ideológiai aktivista csoport” által kezdeményezett Zsoldak elleni petíciót. Szerinte az eljárás a woke (a faji és nemi megkülönböztetésre érzékeny) és a cancel culture (eltörlés) törekvések által táplált „neobolsevik aktivizmus”. 

A nemzetközi szinten elismert  erdélyi rendező, jelenlegi színházigazgató – aki az Európai Színházak Szövetségének elnöke is – az UNITER-nek írt levelében arra emlékeztet, hogy a kifogásolt eset hat évvel ezelőtt történt, a kolozsvári színház akkori belső vizsgálata során pedig kiderült: „teljesen alaptalan” a rendezővel szembeni vád. Tompa Gábor azt írta, szélsőséges ideológiák befolyásolják az értékek elbírálását.

A kolozsvári magyar színház vezetője tavaly júniusban a HVG-nek adott interjúban felidézte azt az 1987-es Hamlet-színrevitelét, amikor a kommunista rendszerben, „a szellemi ellenállás egyik fellegvára volt a színház”, az akkori emlékezetes kolozsvári előadás pedig ennek jegyében született. 

– Most megint hasonló korban élünk, a cancel culture mozgalom rendkívül hasonlít a Ceausescu- vagy a Mao-rendszer kulturális forradalmára. A múlt, a hagyományok, a teljes kulturális emlékezet eltörlése a cél

– fogalmazott akkor Tompa Gábor. A színházigazgató ezt megelőzően az Indexnek nyilatkozott. A portálnak az Egyesült Államokban egyetemi tanszékvezetőként eltöltött tapasztalatairól szólva elmondta: a Kaliforniai Egyetemen az egyik diákjának nem engedélyezték, hogy A szecsuáni jólélek című darabot rendezze vizsgaelőadásként, mivel azt mondták, sértő kínai szereplőket fehér színészekkel játszatni. Mint fogalmazott, „a liberalizmus eszméjét éppen ezek a progresszívnak mondott liberálisok járatták és járatják le továbbra is”. Tompa úgy vélte, az Egyesült Államokban nem lehet vélemény formálni a véleménydiktatúrával szemben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját egyébként az egyik legmagasabb francia állami kitüntetéssel, a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik ki. A teátrum közleménye szerint a rangos kitüntetést Franciaország művelődési minisztere, Rima Abdul-Malak adományozza Tompa Gábornak. A rendező március 28-án veszi át a kitüntetést Laurence Auer nagykövettől a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén. A miniszteri indoklás szerint a kitüntetéssel a rendezőnek a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét díjazzák.

Borítókép: Tompa Gábor (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.