Pezsgő kulturális rendezvények a Szentendrei tavaszi fesztiválon

A Szentendrei Teátrum szervezésében március 17. és április 2. között rendezik meg a Szentendrei tavaszi fesztivált. A színházi és zenei programsorozat hívó mondata idén: „Egyedül, vagy párosban, egy káprázatos városban”, ugyanis önálló és duett esteken vehet részt a közönség három héten keresztül. Nemcsak a színhely, Szentendre káprázatos, hanem a fellépők névsora is, köztük Rost Andrea, Lukács Miklós, Bálint András, Jordán Tamás, Pokorny Lia, Thuróczy Szabolcs és Nagy Sándor. Lőrinczy Györggyel, a Szentendrei Teátrum igazgatójával beszélgettünk a Szentendrei tavaszi fesztiválról.

2023. 03. 11. 12:25
Pokorny Lia a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon
Fotó: Horváth Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy fesztiválnak mindig az a dicsőség, ha van egy bemutatója – válaszolt arra a kérdésre Lőrinczy György, hogy mit emelne ki a Szentendrei tavaszi fesztivál programjából. – Nagyon büszke vagyok a nyitókoncertre, ahol Rost Andreát egy szál cimbalommal kíséri a virtuóz Lukács Miklós. Ez a fellépés a kétszemélyes estjük előbemutatója. Együtt adnak merítést sokféle műfajból, a népdaloktól a barokk operáig, Erkel Ferenctől a klezmerdalig, Lukács Miklós zeneileg mindig igényes, útkereső, virtuóz szólóival színesítve. 

Rost Andrea a szentendrei tavaszi fesztivál egyik fellépője
Rost Andrea a Szentendrei Tavaszi Fesztivál egyik fellépője Fotó: Weszelits András

 

A Szentendrei tavaszi fesztivál programjai

 

– Egy fesztiválnak az ismert, befutott művészek mellett fontos feladata a fiatal művészek támogatása, így a másik különleges program, amit ajánlok, az Alaine – Ideje a meghalásnak című szépséges, felnőtt-bábprodukciója Markó-Valentyik Anna előadásában Polcz Alaine művéből. Nagyon fontosnak tartom a Dunakanyarban élő művészek szereplését, köztük a szentendrei Falusi Mariann és Sárik Péter Jazzkívánságműsor magyarul című koncertjét, amelynek új verziója kerül színpadra. A gyerekekről sem feledkeztünk meg, hiszen a szentendrei Fitos Dezső Társulat Láda titka és a No, megállj csak, Kancsil! című előadások nekik szólnak Tárnok Maricával és Sz. Nagy Marival – emelte ki az igazgató. Véleménye szerint érdemes a színházi élményt egy szentendrei kirándulós nappal összekötni. Sétálni a macskaköves utcákon, betérni egy múzeumba, egy jó étterembe vagy kávézóba, élvezni a Dunakanyar szépségét és a nap koronájaként megnézni egy kiváló produkciót. 

Retro hangulatú színhely

Beszélgetésünk során Lőrinczy György felhívta a figyelmet az előadások színhelyének, a kifogástalan akusztikájú Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár retro hangulatára, amelynek egyedi, szentendrei ízt ad a hatalmas, gyönyörű Barcsay-mozaik. Az igazgató a fesztivál gazdasági hátteréről elmondta, hogy mivel még nincsenek pályázati pénzek, olyan produkciókat hívtak meg, amelyekben kevés közreműködő van, de nagy népszerűségnek örvendenek. Így a jegybevétel el tudja tartani az előadás megrendezését. Mint mondta, ez a gondolkodásmód egybevág Csák János miniszter kulturális koncepciójával, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a szervezetek és intézmények üzletileg is gondolkodjanak, növeljék a saját bevételeiket, ne csak az állami támogatásra várjanak. – Jó példája az ilyen típusú együttműködésnek a Szamos marcipán cukrászda gyönyörű különtermében játszódó előadásunk, ahol ötvenen férnek el – mutatott rá az igazgató. – A Szamos egy magáncég, amely igazi művészetpártoló. Karinthy Ferenc egyfelvonásosát, a Dunakanyar című darabot adjuk elő itt lassan másfél éve óriási sikerrel, ami egyébként egy dunakanyari kávézóban játszódik. Szinetár Miklós rendezte, érdekesség, hogy a lánya, Szinetár Dóra és veje, Makranczai Zalán játssza a szerepeket. Szinetár Dóra negyven évvel később játssza, mint az édesanyja anno a tévéfilmben – avatott be az igazgató.

 

 A további színházi programok: itt lesz Nagy Sándor a Játékszínben nemrégen bemutatott Teltház című darabbal, Pokorny Lia Liaison című stand up estjével. Bálint András és Jordán Tamás, a két nyolcvanéves színészikon, a Bálint+Jordán=160 esten sztorizik egy kávéházi asztalnál, s közben felidézik kedvenc szerzőjüket, Molnár Ferencet egy-egy jelenetben, a Rózsavölgyi Szalon vendégjátékában. Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című regényéből Enyedi Éva írt egy monodrámát egy szobafestőről, akit Thuróczy Szabolcs kelt életre. Kiváló kísérőprogramok is lesznek a fesztivál ideje alatt, mint a tavaszköszöntő népdalkoncert a könyvtár szervezésében, fotókiállítás a PMK előcsarnokában Egy szelet Teátrum címmel, Paraszkay György 2012 és 2018 közötti színházi fényképeiből. A fesztivál derekán nyílik meg a Ferenczy Múzeumi Centrum nagyszabású, gyűjteményes kiállítása a XX. század meghatározó szentendrei képzőművészeinek alkotásaival, A gyűjtemény címmel. A programból a helyi művészeti együttesek sem hiányozhatnak, így a zárónapon a Kortárs Balett Szentendre Tánccsoport lép fel.

Borítókép: Pokorny Lia Liaison című stand up estje a fesztiválon (Fotó: Horváth Judit)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.