Aprószentek és angyalok Sopronban

– Gustav Mahler IV. szimfóniája csendül fel a Lipcsei és Soproni Szimfonikus Zenekar közös koncertjén április 26-án Sopronban, az idén százötven éves Liszt Ferenc Kulturális Központban, ahol aprószentek és angyalok „beszélgetnek” egymással – mondta a Magyar Nemzetnek Kóczán Péter, aki tíz éve vezeti a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart. A karmester amellett, hogy összegezte az elmúlt tíz évet, a mostani hangversenyről is beszélt.

2023. 04. 25. 6:00
Aprószentek és angyalok
Aprószentek és angyalok Fotó: Csigó Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sopron kulturális életének meghatározó együttese az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, amelynek az élén immár tíz éve Kóczán Péter áll. A karmester elmondása szerint több mint háromszáz koncert, saját bérlet, különféle komolyzenei sorozatok, valamint külföldi vendégszereplések, együttműködések valósultak meg az elmúlt tíz évben. – Emellett minden évben felléphetünk a Győri Filharmonikus Zenekar Liszt Ferenc hangversenybérletében, ennek részeként jön létre az április 26-i koncert is – hangsúlyozta Kóczán Péter, aki a műsorról szólva elmondta: – Gustav Mahler IV. szimfóniája hangzik el, amelyben egy angyal énekel a mennyei életről. Az angyali karakter megjelenítése miatt gyakran gyerek szopránok adják elő ezt a művet, ám ezúttal Drüszler Edit soproni énekesnő énekli majd a zárótételt, akinek a hangja nagyon illik a mű üzenetéhez. De az esten közreműködik a soproni Sonitus Scarbantiae nőikar is. E tematikához kapcsolódik az aprószentek ünnepére komponált Michael Haydn-darab, amivel a hangversenyt indítjuk. Aprószentek és angyalok „beszélgetnek” tehát egymással ezen az estén a zenekar otthonául szolgáló Liszt Ferenc Kulturális Központban.

Aprószentek és angyalok
Kóczán Péter vezényli a hangversenyt, amelyen aprószentek és angyalok „beszélgetnek” egymással a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Fotó: Csigó Gergely

Kóczán Pétertől megtudtuk, hogy a Sopron városához köthető páneurópai piknik kapcsán találkozott először a két zenekar, s a karmester 2019-ben, Lipcsében vezényelhette az együttest. A többéves munkakapcsolat örömteli eredményeként valósulhat meg a mostani koncert, amelyet körülbelül egy éve kezdtek el szervezni. A karmester arról is beszélt, hogy októberben a soproni együttes utazik majd Németországba, ahol Beethoven IX. szimfóniáját adják elő Robbert van Steijn vezényletével.

Az április 26-i hangverseny az egész várost megmozgató SopronFest kiemelt eseménye, amelynek programjában koncertek, kiállítások, színházi előadások, podcastbeszélgetések, valamint filmvetítés és gyerekelőadás is várja a nagyközönséget. 

A programsorozat egyik jelentős helyszíne a százötvenedik születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kulturális Központ, ahol a nagy múltú Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar az elmúlt években számos felvételt rögzített olyan szólistákkal, mint Csillagh Katalin, Somodari Péter vagy Willmek Zoltán. Kóczán Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy mintegy tízórányi lemezfelvételt készítettek, amelyek elérhetők a legnépszerűbb zenemegosztó portálokon is.

Összefogással és kreativitással sok mindent el lehet érni, ezt bizonyítja a lipcsei zenekarral, a bayreuthi Liszt-ünneppel és a várossal való kapcsolatunk is

 – fogalmazott Kóczán Péter.

Mint mondta, Sopron egy kisváros, ahol a küldetésük az, hogy minden új iskolai évfolyamot meggyőzzenek arról, hogy a klasszikus zenével érdemes foglalkozni. Igyekeznek eljutni az iskolaigazgatókhoz, a pedagógusokhoz, a családokhoz.

Ha nem végezzük jól a munkánkat, Sopron lekerül a komolyzenei térképről, s ezt nem szeretnénk. A város úgy gondolkodik, hogy a kultúra sok pénzbe kerül, ám a kulturálatlanság még többe. Azon dolgozunk, hogy a minőségi zene az itt élők mindennapjainak természetes része legyen

– összegezte Kóczán Péter.

A szerdai Mahler-koncertre jegyek a Jegy.hu oldalán keresztül válthatók.

Borítókép: A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar (Fotó: Csigó Gergely)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.