Az ötvenéves P. Mobil a Papp László Budapest Sportarénában ünnepel

„Tudatjuk mindenkivel, hogy együttesünk 1973. május elsejétől P. Mobil néven működik tovább. Gesarol együttes.” Ezt a hirdetést az Esti Hírlapban adta fel egykoron Schuster Lóránt. Azóta eltelt fél évszázad, amit arénabeli koncerttel ünnepel április 30-án a zenekar.

2023. 04. 24. 5:30
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Gesarol ’73-ban már négy éve működött, ha nem köteleznek arra, hogy válasszunk másik nevet, akkor most az ötvennégy éves Gesarol jubileumi koncertjéről beszélgetnénk – kezdte diskurzusunkat Schuster Lóránt alapító, zenekarvezető, szövegíró. Elárulta: a P. Mobil véletlen névválasztás, tudniillik egyik ismerősük idegen szavak szótárában akadtak rá a perpetuum mobile kifejezésre.

A P. Mobil alapítója Schuster Lóránt és a basszusgitáros Tarnai Dániel
A P. Mobil alapítója, Schuster Lóránt és a basszusgitáros, Tarnai Dániel Fotó: Teknős Miklós

Vajon Tarnai Dániel ifjú basszusgitáros tudja-e, mi is az a Gesarol?

– Maximálisan ki lettem képezve a rovarirtóból és a zenekarból egyaránt – vallotta be.

A névváltoztatás esztendejében rendezték meg az első magyar pop-rock fesztivált Diósgyőrben, amelyen a P. Mobil is színpadra lépett.

– Szerencsémre az ORI-ban összefutottam Tolcsvay Bélával, aki éppen a műsort állította össze, és megkérdezte, nem akarunk-e fellépni. Így lettünk a nyitóbanda – idézte fel a zenekarvezető.

Hiába a jó start, a kivételes műsor, a hibátlan zene és szöveg, szűk tíz évig nem jelenhetett meg nagylemezük. 

Mielőtt ennek okairól faggattam volna Schuster Lórántot, megkérdeztem a basszusgitárost, tudja-e, minek a rövidítése az ORI, amelynek helyén ma is terebélyes iroda-, lakóház terpeszkedik, üzletekkel az aljában.

– Országos Rendező Iroda – hangzott a helyes válasz, amit a zenekarvezető kiegészített: – És több kulturális szervezet irodája is ott volt. Az egész épületben hemzsegtek az egykori ávósok.

A lemezgyár irodájában beadták a lemeztervet, a dalokat, amelyről belső, bizalmas kiadványban ezt írták: „a P. Mobil együttes kiadásra alkalmas zenéket, szövegeket adott le. Ennek ellenére nem jelentetjük meg a lemezüket, mert olyan számokat is játszanak koncertjeiken, amikkel nem értünk egyet.”

– Ezt az iratot betették egy páncélszekrénybe, de én mindenféle trükkökkel szereztem róla egy kópiát – mesélte Schuster Lóránt, hozzátéve: mindeközben azt hazudták, hogy rosszak a zenék, rosszak a szövegek, kiadásra alkalmatlanok.

Élő rádióműsorban, amelyben Erdős Péter volt a vendég, a megfelelő dramaturgiai pillanatban behívtam egy 130 kilós technikust, aki diplomatatáskájából elővette az említett kópiát, amit átadott nekem. Felolvastam. Erdős őrjöngött

– idézte fel az esetet a zenekarvezető.

Végül megjelent a nagylemez, de addigra már Tunyogi Péter váltotta Vikidál Gyulát, a gitáros Bencsik Sándor helyett Sárvári Vilmos lett, Cserháti István helyére Zeffer András jött a Hammond mögé.

Tarnai Dániel koránál fogva a Rudán Joe-val felálló Mobil-koncerteket látogatta, Póka Egonnal a basszusgitárosi poszton, akinek az iskoláját végezte később.

– Nem voltam fekete öves mobilos, de gyerekkoromtól kezdve a kedvenc hard rock zenekarom volt. Első bandámmal, a kétezres évek elején sok P. Mobil-számot játszottunk…

– Mert azt szerette a közönség – vetette közbe Schuster Lóránt.

– Nem volt közönségünk – vallotta be a basszusgitáros, akinek születésekor éppen nem létezett Mobil. Miként Schuster Lóránt fogalmazott: szétzavarta a zenekart, mert csak az érdekelte őket, hogy mindennap a szájukba dobja a gázsit. Nyolc évig erre nem került sor. Azután jött a Fradi-pályás bombasztikus visszatérés, ami másfél éves előkészítő munkájába került.

– Más bandáknál hárman csinálják, amit én. Fontolgatom a nyugdíjat – mormogta bajusza alatt a főnök.

E ponton Tarnai Dániel felé fordultam, hogy megtudjam, milyen főnök a főnök.

– Kézben tartja a dolgokat – felelte. – Nem is jól fogalmaztam: sakkban tart minket – toldotta meg nevetve. – Néha kicsit ereszt, akkor kicsusszanunk az ujjai közt, de azonnal falhoz állít, ha valami nem stimmel.

Zenei kérdésekbe egyáltalán nem szól bele, csak elmondja a véleményét.

Sokszor vitatjuk, amit mond, de végül beigazolódik, hogy Lórántnak volt igaza

– mondta a basszusgitáros.

Szövegíróként nem ragaszkodik görcsösen a soraihoz, amennyiben azt nehéz kiénekelni.

– A legnagyobb dicséretet Lengyelországban kaptam egy angol roadtól, aki amúgy hegedűs volt, s azt mondta: nem is tudtam, hogy angolul toljátok a nótákat – büszkélkedett a zenekarvezető.

Tarnai Dániel olyan dalokat is játszik, amelyek előbb születtek, mint ő maga.

– Mondják is, hogy mivel mi nem abban a korban éltünk, nem érthetjük, nem élhetjük át a Mobil zenéjét. Lehet, hogy később születtünk, de ezeket a számokat hallgattuk, ugyanazok a hatások értek, mint a törzsközönséget, csak később.

A jubileumi koncerten természetesen megkapja a törzsközönség az elmaradhatatlan P. Mobil-dalokat.

– Négy komplett műsort tudnánk kiállítani a számainkból, így az a kérdés, mit hagyjunk ki – fogalmazott Schuster Lóránt.

Borítókép: Tarnai Dániel és Schuster Lóránt (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.