Centenáriumi kiállítás nyílik Reigl Judit műveiből

Művészettörténeti kuriózummal ünnepli Reigl Judit 100. születésnapját a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 19:00
Reigl Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Négy Apostol” Rómában 1947–48, Reigl és barátai című kiállításon több mint hetven éve lappangó, eddig a hazai közönség előtt ismeretlen alkotások szerepelnek. A tárlat Reigl Judit, Bíró Antal, Böhm Lipót Poldi és Zugor Sándor vagyis a „Négy Apostol” korai műveit mutatja be, melyek 1947–48-ban készültek, amikor a művészek ösztöndíjasként éltek Olaszországban. Mindannyian Szőnyi István tanítványai voltak.

Centenáriumi kiállítás nyílik Reigl Judit műveiből. Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts Galéria

A rövid ideig tartó időszak először adott alkalmat a fiatal művészek számára a nyugat-európai mellett a reneszánsz és a bizánci művészet tanulmányozására, amely mélyen megérintette őket és megtermékenyítette gondolkodásukat. A több mint negyven bemutatott alkotáson keresztül érezhető szoros barátságuk és hatásuk egymásra, ahogy fiatalon, a pályájuk legelején a saját festői nyelvezetüket és útjaikat keresték. 

Ha szegényesen és sok nélkülözés árán is, de boldogan tapasztalták meg azt a szabadságot, amely Reigl Judit számára, művészete mellett, mindig is a legfontosabb maradt. 

A „Négy Apostol” történetével egyetlenegy magyar művészettörténeti könyv sem foglalkozott, hiszen az aczéli három T-s kultúrpolitikában míg Poldi – ő volt az egyetlen, aki itthon maradt – a tűrt kategóriát kapta, addig három társa a tiltott kategóriába tartozott. Bíró és Reigl Franciaországba emigrált, Zugor 1956 után az Egyesült Államokban találta meg azt a szabadságot, amely a művészete kiteljesedését biztosította.

A tárlat május 1-jén nyílik meg, amiről részletek itt olvashatók

Borítókép: Reigl Judit Halász pár című alkotása (Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts Galéria)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.