Díszletek és jelmezek a színházi olimpián

A színházi olimpia rendezvényeként megnyílt a Pesti Vigadó ötödik és hatodik emeleti kiállítótereiben a Látványtér 15 év című tárlat, amely a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága tagjainak elmúlt másfél évtizedében alkotott munkáiból válogat.

Pásztor D. Attila
2023. 04. 22. 10:00
Színházi Olimpia Vigadó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a 10. színházi olimpia művészeti vezetője köszöntőjében rendkívül fontos eseménynek nevezte a kiállítást, s megjegyezte: jó lenne évente rendezni egy ilyen seregszemlét, ezzel is pozicionálni a szakmát. – Hálás vagyok rendezőként a tervezőknek, hogy a fejemben megszülető gondolat- és képfoszlányokat le tudják fordítani látvánnyá, jelmezzé – fogalmazott az igazgató, megjegyezve: e tárlattal is igyekeznek a szakma ünnepévé tenni  a színházi olimpiát.

Színházi Olimpia díszlet jelmez
A színházi olimpia kiállításának részlete a Vigadóban Fotó: Bach Máté

Ellinger Edina bábművész, a Budapest Bábszínház igazgatója megnyitójában Antal Csabát idézte: a szcenográfia a színpadi írás művészete, amelynek írásjeleit a néző személyes tapasztalatain keresztül képes olvasni. – Nagy a zaj körülöttünk vizuálisan is, ezért egyre nehezebb észrevenni az értéket – fogalmazott a bábművész. – Ritkán adatik meg, hogy megálljunk egy pillanatra, s belegondoljunk, miért tesszük, amit teszünk. Számomra ez a kiállítás egy ilyen kimerevített pillanat.

Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező, a kiállítás kurátora emlékeztetett: 2010-ben rendezték meg az első Látványtér tárlatot, amikor megalapították az év díszlettervezője és az év jelmeztervezője díjat. – A célunk mindig is az volt, hogy bemutassuk, milyen magas képzőművészeti színvonalon készülnek el a munkák – árulta el a kurátor, akinek álma egy szcenikai központ, ahol megőrzik az alkotásokat.

A tárlat június 25-ig látogatható.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
Borítókép: Michac Gábor Hamupipőke-terve (Forrás: Látványtér)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.