időjárás 24°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Jelen/lét, színházi olimpia, Mitem, Nemzeti Színház

Ditzendy Attila
2023.03.20. 05:15 2023.04.15. 13:41
Jelen/lét, színházi olimpia, Mitem, Nemzeti Színház

Grandiózus fesztiválsorozat indul a Nemzeti Színházban, amely a Jelen/lét Fesztivállal kezdődik, majd a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóval (MITEM) folytatódik, s a 10. Színházi olimpiában csúcsosodik ki. Ráadásul júniusban nem ér véget, amennyiben a nyári szünet után következik a Miskolci Nemzeti Színház ünnepi évada, tudniillik kettőszáz esztendős Csonka-Magyarország legrégibb teátruma, ekkor érkezik a Comedie Francaise, illetve a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválja, azaz a Synergy fesztivál Újvidékről. Ez utóbbiról, s természetesen a teljes programsorozatról Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját, a Magyar Teátrumi Társaság elnökét kérdeztük.

– A Synergy az európai kisebbségi népeinek színházi fesztiválja, amit az Újvidéki Színház rendezett meg eddig ötször. Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kilépjünk határainkon túlra – árulta el Vidnyánszky Attila, aki e gondolatát megosztotta Valerij Fokinnal, a szentpétervári Alexandrinszkij Színház igazgatójával, miszerint össze kellene fogni az európai nemzeti színházakat, amely együtteseknek pedig fel kellene karolniuk saját országaik kisebbségeinek ügyét.

Vidnyánszky Attila,a Nemzeti Színház igazgatója, a Színházi Olimpiáról, a MITEMRŐL, a Jelen/lét Fesztiválról
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Fotó: Talán Csaba

– Két évvel ezelőtt Oroszországban elkezdődött a szervezet megalapítása, ötven tagszínházzal. Mivel tavaly kitört a háború, úgy érzem, át kell vennünk ezt a missziót – mondta a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

A Mitem programját olvasva feltűnt, hogy két ukrán előadást is vendégül látnak – méghozzá Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! és Albert Camus Caligula című drámáját, vélhetően nem véletlen a darabválasztás a társulatok részéről –, ellenben orosz együttes produkcióját hiába kerestem.

– Ráadásul az olimpia záróelőadását, Shakespeare Szentivánéji álmát a fiatal ukrán rendező, Ivan Urivszkij viszi színre a margitszigeti szabadtéri színpadon – fűzte hozzá Vidnyánszky Attila. – Van ebben tudatosság a részemről, mert mindenáron próbálok hidakat fönntartani Oroszország és Ukrajna felé egyaránt. Valerij Fokinnal, a szervezőbizottság tagjával megállapodtunk: nem hívunk orosz előadást, mert fontosabb az olimpia megrendezése, mint hogy a részt vevő ötvennyolc ország közül bármelyik bojkottálja távollétével a rendezvényt.

Méghozzá olyan színházi rendezvényt, amelyhez hasonló nagyságrendű eddig sosem zajlott hazánkban. 

Négyszáz társulat, hétszázötven előadás, több mint hétezerötszáz résztvevő.

– Ráadásul a szomszédunkban felépült egy csodálatos stadion, amelyben augusztusban a világ egyik legnagyobb sporteseményére, az atlétikai világbajnokságra kerül sor. Büszkének kell lennünk, hogy minden nehézség dacára képesek vagyunk ilyen rendezvényeket megvalósítani – hangsúlyozta a színigazgató.

Miként egy sport-, úgy egy nemzetközi kulturális esemény szintén öregbíti hírnevünket a világban – s remélhetőleg Madách Imréjét is, mert ne feledjük, nem kizárólag Petőfi-bicentenáriumot ünneplünk, hiszen a sztregovai remete szintén kettőszáz esztendeje született.

Az egyik legcsodálatosabb szöveg Az ember tragédiája, amit valaha írtak, így fontos, hogy megtanulják Madách Imre nevét

– hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Ezt igyekeznek segíteni az olimpia egyik legkülönlegesebb programjával. A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közösen állítják színpadra a Tragédiát, méghozzá mindegyik színt más-más ország egyetemének hallgatói. A teremtést lengyelek, az egyiptomi színt egyiptomiak, az athénit görögök, a rómait olaszok, a bizáncit törökök, az eszkimó színt kanadaiak, az űrt magyarok, de lesznek szerb, román, grúz diákok, összesen a világ tizenkét pontjáról. Az orosz színésznövendékek sajnos innen is hiányoznak majd.

– A Thália Színházban mutatják be, amit otthon készítettek, június 9-e és 11-e között, ebből állítom össze az előadást a kettőszáz hallgatóval, tíz nap alatt – ígérte a vezérigazgató.

Emellett a kísérőprogramok közt szerepel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nagyszabású Madách-kiállítása.

A színházi olimpia honlapját böngészve, meglepve s örömmel vettem észre, hogy számos előadásra elkelt az összes jegy. Vidnyánszky Attila magyarázatként elmondta: több mint húsz országból vásároltak belépőjegyet.

– A Mitem mindenekelőtt a hazai közönségnek szól – folytatta az igazgató. – A találkozó csaknem évtizedes története elhitette a nézőkkel, hogy idegen nyelven, magyar felirattal igenis lehet élvezni a színházi előadásokat. Célunk megismertetni a publikumot és a szakembereket a világ színjátszásának irányaival, jelen állásával.

Színházi olimpián magyarországi kőszínház eleddig sosem szerepelt. Magyar nyelvű társulatok közül a kolozsvári együttes és a beregszászi színház lépett fel, illetve Szász Zsolt bábművész Hattyúdal Színháza.

A korábbiaktól eltérően a színjátszás mellett a bábszínház, a tánc – kortárs, néptánc, balett –, az opera, a gyermek- és ifjúsági színház, a cirkuszművészet egyaránt bemutatkozik az olimpia műsorán, amit az egész ország területén, több mint hetven partnerintézménnyel karöltve valósítunk meg

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, hozzátéve: Debrecenben nemzetközi amatőrszínjátszó, Pécsett nemzetközi diákszínjátszó, Vasváron falusi és kisvárosi közösségi nemzetközi színjátszó fesztivál zajlik majd a színházi olimpia keretében.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Vidnyánszky Attila (Fotó: Talán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.