Posztumusz kiállítás nyílik Morelli Edit alkotásaiból

Posztumusz kiállítás nyílik Morelli Edit festő- és zománcművész alkotásaiból Budapesten, a Párbeszéd Háza jezsuita kulturális központban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fény felé címmel nyílik életmű-kiállítása Morelli Edit Ferenczy Noémi-díjas festő- és zománcművésznek április 14-én a Párbeszéd Háza jezsuita kulturális központban.

Morelli Edit
Morelli Edit alkotása Fotó: Keppel Ákos

 

Morelli Edit a tűzzománc alkalmazásában találta meg sajátos, csak rá jellemző formanyelvét

A Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep egyik alapítójaként, neve összefonódik a kortárs magyar zománcművészet megszületésével. A hetvenes évek óta alkotó művésznő műveiben rendkívül érzékeny, líraian intellektuális látásmódjával és bravúros technikai tudásával a gondolat legfinomabb rezdüléseit is képes volt zománcba égetni. Számára a természet az életet szimbolizálta. A világegyetemet jelképező életfái, madonnái a népművészet formanyelvén egyfajta sajátos festői világban jelent meg. A művésznő saját magyarságát és erkölcsi alapértékeit mutatja be a négy őselem, a föld, a víz, a tűz és a levegő sajátos anyaghasználatával.

Az Iparművészeti Múzeum igazgatójának a dédunokájaként követte az ősei útját. Morelli Edit a Magyarországon ismeretlen tűzzománc alkalmazásában találta meg sajátos, csak rá jellemző formanyelvét, és ezzel vált a zománcfestészet nagyasszonyává. 

Számára az emberi lét egyetemes törvényei minden korban érvényesek voltak, ahol a széteső világunkban az alkotásai, mint egyfajta jelzőfák, a jobb élet lehetőségét szimbolizálják. Morelli Edit a gondolat legfinomabb rezdüléseit is képes volt zománcba égetni. Egy olyan alkotó műveit láthatja a közönség a Párbeszéd Háza kulturális központban a húsvéti ünnepek után, aki színeivel és formáival tavaszt hoz a szívekbe.

Borítókép: Morelli Edit (Fotó: Turcsik István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.