időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Jan Klata és a Wybrzeze Színház a színházi olimpián

A trójai nők: a japán társulat után a lengyelek jönnek

Magyar Nemzet
2023.05.27. 19:30 2023.05.27. 19:47
A trójai nők: a japán társulat után a lengyelek jönnek

Homokos színpad, lenyűgöző színpadi látvány, szuggesztív tömegjelenetek. A gdanski Wybrzeze Színház A trójai nők című előadása a 10. színházi olimpián a MITEM keretein belül látható június 5-én a Nemzeti Színházban.

A MITEM és a Színházi Olimpia keretében már számos klasszikus dráma újraértelmezését láthattuk, és ennek a sorozatnak még nincs vége! A keleti színházak bemutatkozása után egy lengyel társulat hozza el Euripidész eddig talán kevésbé ismert drámája, A trójai nők alapján készült előadását. Suzuki Tadashival ellentétben Jan Klata világa dinamikus mozgásokat alkalmaz, valamint meglepő kellékeket használ a történet drámaiságának kibontásához. Az ókori dráma egyfajta disztopikus környezetbe kerül, ahol a suhogós esőkabátok, a tüllszoknya és a stilizált bőrpáncél mind képesek együtt létezni. A szinte cselekménytelen drámát a rendező élettel tölti fel.

trójai nők
A történet főszereplője Hekabé, aki gyermekeit és férjét is elveszítette a háborúban. Forrás: Szinhaz.org

Euripidész A trójai nők című tragédiája arról szól, amiről egyetlen történelemkönyv vagy dráma sem szokott szót ejteni. Mi történik a vesztesekkel? Hekabé és a város rabszolgasorba kényszerített asszonyainak szenvedésén keresztül tapasztalhatjuk meg, hogy nincs számukra kegyelem. 

A rendező, Jan Klata tanulmányai és művészinaskodása után folyamatosan Lengyelország legérdekesebb színházi műhelyeiben, többek között a TR Varsó, a krakkói Stary Nemzeti Színház, a wroclawi Lengyel Színház és a bydgoszczi Lengyel Színház színpadán alkotott. 2006-ban elnyerte a Polityka hetilap Útlevél Díját színház kategóriában a klasszikusok újszerű értelmezéséért, valamint a nemzeti mítoszok szenvedélyes és kitartó vizsgálatáért, a lengyel valóság diagnosztizálásáért. A Danton-ügy (Wrocławi Lengyel Színház, 2008) nemcsak az általános elismerést hozta el az alkotó számára, hanem a Konrad Swinarski-díjat, valamint a katowicei Értelmezések Fesztivál Laur Konrada díját, majd a 2008-as Divina Commedia Fesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjat is megkapta érte. A MITEM Fesztiválra a gdanski Wybrzeze Színház társulatával érkezik.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: A trójai nők a vesztett csata után (Forrás: Szinhaz.org)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.