Digitalizált remekművek láthatók a Micro-Folie projekt segítségével

A Francia Intézet digitális kulturális tere május 31-től a nagyközönség előtt is nyitva áll. A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű, különleges múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Júniusban és júliusban a Micro-Folie keretében öt különböző tematikájú francia és magyar nyelvű előadást kínálnak a közönségnek, amelyeket neves művészek és ismert szakemberek tartanak.

2023. 05. 25. 17:45
digital
Fotó: Uzsák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatón mutatták be a Francia Intézet munkatársai, mi is az a Micro-Folie. Sophie Sellier kulturális attasé elmondta, hogy a legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények több ezer digitalizált műalkotását: festményeket, szobrokat, színházi előadásokat egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopokon láthatják az érdeklődők vagy hallgathatják meg a műveket, játszhatnak, tanulhatnak a végtelen művészeti világban. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera. 

digital
 Több ezer digitalizált műalkotást láthatnak az érdeklődők Fotó: Uzsák Zoltán

Ikonikus művek digitálisan

A  Micro-Folie keretében  az első előadást Fald a művészetet! címmel Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze tartja a gasztronómia a művészetben való megjelenéséről. A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket tárnak fel el a hozzáértő szemeknek. Az előadáson olyan ikonikus művekkel is foglalkoznak, mint Édouard Manet Reggeli a szabadban című alkotása vagy Szinyei Merse Pál Majálisa. Páris az én Bakonyom címmel Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője beszél a francia főváros magyar irodalomban betöltött szerepéről. „Vigyázó szemetek Párisra vessétek” – írta Batsányi János 1789 után, de igazán a reformkor hozta divatba a franciás szellemet és ízlésvilágot, a századelő után, amikor Ady volt ennek a hullámnak a vezéralakja, a Quartier Latint egyenesen Szajnaszentmihálynak hívták az ott élő magyar fiatalok, írók és művészek. Kiss Eszter színművész előadásában életre kelnek a magyar irodalom legszebb francia ihletésű alkotásai. Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze Érzéki előadások című interaktív művészettörténeti előadás-sorozatot tart. A XVII. században egy addig ismeretlen képtípus jelent meg az európai festészetben, amely először ábrázolta együtt az öt érzéket. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követi Katona Júlia művészettörténész az érzékek és az érzékiség allegorikus és szimbolikus ábrázolásaival, művészi felfedezésével. Nagy Barbara – festőművész DLA Kert(művészet) című előadásában a kert és a művészet összehasonlításáról beszél. Mindkettő a természetből kikerített terület. A művész nem tesz mást, csak kihasít egy kertnyi kis szeletet a világból. A művész kertje az anyag, amellyel dolgozik, a fatábla, a vászon, a papír. Mindkettőt művelni kell, metszeni, ápolni, gyomlálni. Az utolsó nyári előadást Színek és fények szerelmesei, az impresszionizmus legszebb festményei címmel Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze tartja. Az előadások pontos időpontjáról a Francia Intézet honlapján lehet információt kapni.

 

Gyerektáborok, nyelvtanfolyamok

A nyár folyamán a Micro-Folie a francia nyelvet tanulókat is izgalmas nyelvi és kulturális felfedezésre invitálja a Francia Intézet gyerektáboraiban vagy intenzív tanfolyamain. Szeptembertől pedig még többekhez fog eljutni: az osztálylátogatáson részt vevő franciát tanulóktól a nagyközönségig, a fiataloktól az idősebbekig minden korosztálynak megfelelő workshopokat ajánlanak majd az aktuális francia és magyar kulturális eseményekhez kapcsolódóan.

A Micro-Folie projektet a francia kulturális minisztérium támogatja és a párizsi Parc de La Villette koordinálja 12 francia alapító kulturális intézménnyel együttműködve. Ma már egész Franciaországban és számos európai városban megtalálható.

Borítókép: A  festmények, szobrok, színházi előadások digitálisan egy külön erre a célra tervezett térben láthatók (Fotó: Uzsák Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.