Sibelius, Rachmaninov és Szkrjabin művei Mihail Pletnyov koncertjén

Május 3-án Mihail Pletnyov és a Concerto Budapest finn és orosz zeneszerzők műveiből ad koncertet a Müpában. Az est hegedűszólistája a Virtuózok tehetségkutató fiatal nyertese, Abouzahra Amira. A műsoron olyan művek szerepelnek, amelyekkel nem gyakran találkozhat a közönség: a koncert nyitánya Sibelius Pelléas és Mélisande című műve, melyet a szerző d-moll hegedűversenye követ, a koncert második felében elhangzik Rachmaninov A holtak szigete című darabja, majd Szkrjabin műve, Az eksztázis költeménye zárja a programot.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 18:00
null
Fotó: Felvegi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Concerto Budapest május 3-i koncertje a XX. század első évtizedébe, a finn Sibelius, valamint az orosz Rachmaninov és Szkrjabin legtermékenyebb időszakába repíti el hallgatóit a Müpában. A zenekar idei rezidens művésze, a világhírű zongoraművész-karmester, Mihail Pletnyov vezényletével elhangzó darabok zeneszerzői nemcsak kortársak voltak, de műveiket társművészetek inspirálták: Sibelius Pelléas és Mélisande című műve Maeterlinck drámájához készült kísérőzenének, ebből született később a koncertdarab. 

Mihail Pletnyov. Fotó: Felvégi Andrea/Concerto Budapest

Rachmaninov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin festménye ihlette. A szinesztéta Szkrjabin egyik legjelentősebb alkotása, Az eksztázis költeménye a szerző híres misztikus akkordját használja. A műsorban magyar vonatkozást is találunk: Sibelius d-moll hegedűversenyének címzettje az akkor 12 éves csodagyerek, Vecsey Ferenc volt, aki egy évvel később előadta a művet. 

A szólót ezen az estén a fiatal muzsikus Abouzahra Amira játssza, aki szintén tizenkét esztendős korában nyerte meg a Virtuózok tehetségkutatót. 

Dénes-Worowski Marcell, a koncert betanító karmestere az elhangzó művek kapcsolódási pontjait mutatja be összefoglalójában, ami itt olvasható.

Borítókép: Mihail Pletnyov (Fotó: Felvégi Andrea/Concerto Budapest)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.