időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Az Úristen volt a múlt év slágere

Magyar Nemzet
2023.06.07. 11:18 2023.06.07. 11:33
Az Úristen volt a múlt év slágere

Több mint 12 ezer alkalommal játszották le 2022-ben a hazai rádiók a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar-szerzeményt, az Úristent. A legnépszerűbb dalok közül viszont csak hat íródott ebben az évtizedben – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából, amely a magyar rádiók tavalyi zenei kínálatát és a zenei toplistákat vizsgálta a médiaszolgáltatók adatai alapján.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése 152 rádió önbevalláson alapuló műsortükrét dolgozta fel különféle változók alapján. Az elsődleges adattisztítást követően néhány rádió lemorzsolódott az összesítésből, 152 adó esetében azonban sikeres volt az adatgyűjtés, így egy 22,7 millió soros adattábla állt elő.

A teljes kínálatban a legtöbbet játszott zenekarnak a Wellhello számított, amelynek dalai átlagosan hatévesek voltak. Majdnem négyszer annyi esetben hallhattuk a zenekart, mint a huszadik helyezett Soulwave-et. A népszerű művészek között feltűntek olyanok, akik csak néhány éve adták ki a számaikat, de megjelentek főként az előző évezredben tevékenykedők, így a Republic és a Mária Rádió által sokat játszott Szentpéteri Csilla is. A külföldi művészek közül egy albán származású amerikai énekesnő volt a legnépszerűbb, Ava Max. Átlagosan egyéves dalokat hallhatott tőle a közönség. A második helyezett Ed Sheeran háromszoros Grammy-díjas angol énekes volt.

A vizsgált rádiók több mint 12 ezer alkalommal játszották le a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar-szerzeményt, az Úristent, amely 2022-ben jelent meg. 

A legnépszerűbb dalok közül csak hat íródott ebben az évtizedben. A top 20 külföldi zeneszám között csupán négy 2020-as található, a többi mind frissebb. A legnépszerűbb számot, az ABCDEFU-t Gayle énekelte, és 11 ezernél is többször volt hallható a magyar kereskedelmi, közösségi, de még a közszolgálati rádiókban is.

Jellemző, hogy a hálózatos szolgáltatók ugyanazt a zenészt részesítik előnyben, így a Karc FM az Edda Műveket és az LGT-t, a Magyar Katolikus Rádió Kövi Szabolcsot és a The Crossoverst, a Mária Rádió a Gáspár Károly Triót, Győrfi Albertet és Szentpéteri Csillát, a Best FM a Kowalsky meg a Vegát, a Szent István Rádió a Magyar Állami Operaház Kórusát, a Rádió 1 pedig a Wellhellót. Rúzsa Magdi, a harmadik legtöbbször játszott magyar művész számos, egymástól független rádió kínálatában is gyakorta szerepelt 2022-ben.

 

Hétmillió track, több mint egyévnyi szignál

A rádiók összesen 103 évnyi adást sugároztak 2022. január 1-jétől december 31-ig (nem minden csatorna sugároz 24 órában). Egy nap hanganyaga körülbelül kilencszáz megabyte-nak felel meg rádiós műsorok esetén. A 103 év adata 33 terabyte-ot emészt fel. Manapság a modern technológiának köszönhetően ez a teljes anyag elférne egy farzsebben. A jegyzőkönyvek által használt műsorkategóriák közül a két legjelentősebb a zene és a műsorszám. 

A zene kategória 48 évet tenne ki, míg a műsorszám 49 évet. Ezenkívül még hallható volt két év ajánló és egy év reklám. Ha az összes szignált egymás mellé vágnánk, több mint egy éven és két hónapon keresztül hallgathatnánk őket.

Összesen 7 058 658 alkalommal szerkesztettek adásba 2022-ben zenei tételt a vizsgált 152 rádióban. A zenék hosszát tekintve nem mutatkoztak nagy eltérések a külföldi és a magyar zeneszámok között: átlagosan három és fél percesek voltak. A 2022-ben hallható szerzemények 23,3 százaléka két évnél, 52 százaléka pedig hét évnél fiatalabb volt. A legnépszerűbb kereskedelmi rádiók, mint a Retro Rádió, a Sláger FM és a Best FM mégis inkább oldies kínálattal szóltak a közönségükhöz. Tavaly elsősorban 2021-ben piacra került zenéket (13,4 százalék) játszottak a rádiók, melyek 54,9 százaléka külföldi volt.

Az NMHH adattisztításának eredményeként az adatbázisban található „legidősebb” zene 72 éves, 1949-es kiadású, a „legifjabb” pedig 2022-es. A 152 rádiónál 10,46 év volt az átlagos életkor (a külföldieknél 11,56 év, a hazaiaknál 9,44 százalék). A legrégibb zenéket a Rock FM biztosította (29,2 év), rajta kívül a Dankó Rádión (23,3 év), nevéhez híven a Retro Rádión (23 év), a Rádió Antritton (21,2 év) és a budapesti Karc FM-en (21,1 év) szóltak átlagosan húsz évnél régebbi slágerek – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az NMHH.

Borítókép: A ValMar együttes (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.