Széchényi Ferenc és a családja is bekerült az OSZK digitális gyűjteményébe

Az Országos Széchényi Könyvtár 2022 novemberében ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Ebből az alkalomból a könyvtár Digitális Bölcsészeti Központja összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez, az alapító gróf Széchényi Ferenc életéhez és családjához, a kortársaival folytatott levelezéséhez és máig élő emlékezetéhez kapcsolódnak. Az egyedülálló, több mint kilencszáz tételes válogatást könyvek és könyvrészletek, cikkek és tanulmányok, kéziratok és okmányok, metszetek, festmények és fotók, valamint weboldalak alkotják.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 20:00
Széchényi Ferenc
Forrás: OSZK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széchenyi – vagy a régi írásmód szerinti Széchényi – nevet nincs, aki ne ismerné hazánkban. Már a legkisebbek is találkoznak a Lánchíd oroszlánjai vagy utcanevek, terek elnevezése kapcsán e családnévvel. Tény, hogy leggyakrabban Széchenyi Istvánt (1791–1860) említjük a legkülönbözőbb vonatkozásokban, de édesapja, Széchényi Ferenc (1754–1820) nevét viseli a nemzeti könyvtár, akinek leszármazottja, Széchenyi Zsigmond (1898–1967) kalandos élete sem ismeretlen sokak számára. A Széchényi Ferenc Archívum – Digitális és digitalizált dokumentumok gyűjteménye címen elérhető honlap elsősorban a nemzeti könyvtár névadója köré összpontosul, de a családhoz kapcsolódó legkülönfélébb dokumentumokat is tartalmaz. Köztük számos kevésbé ismert adatot és képet, amelyek korábban digitális formában még nem voltak elérhetők. A webarchívum egyaránt hasznos forrás lehet a korszak és a Széchényi -család iránt érdeklődők, pedagógusok, tanulók, kutatók számára.

Széchényi Ferenc
Széchényi Ferenc és a családja is szerepel a nemzeti könyvtár digitális fotóalbumában. Forrás: OSZK

Az oldalon a digitális gyűjtemény böngészése mellett részletes életrajzi tanulmányt is olvashatunk, továbbá egy linkgyűjtemény segítségével válogathatunk az Országos Széchényi Könyvtár, az OSZK egyéb, a témához kapcsolódó webes tartalmaiból. Ez utóbbiak között találkozhatunk interaktívan böngészhető adatvizualizációval, amelyet szintén a Digitális Bölcsészeti Központ (DBK) munkatársai készítettek azokról a személyekről és intézményekről, akiket, illetve amelyeket a gróf levélben tájékoztatott az alapításról és megajándékozott a könyvtári katalógus első nyomtatott köteteivel.

A válogatás többféle szempont szerint böngészhető és kereshető. Az Életrajz menüpont alatt Deák Eszternek, a Régi Nyomtatványok Tára munkatársának tanulmánya olvasható, a Kapcsolódó alatt pedig néhány további internetes forrás címe található, melyek szintén hasznosak lehetnek a téma iránt érdeklődőknek.

Korának egyik legnagyobb mecénása volt

Széchenyi István apja, az 1754-ben született gróf Széchényi Ferenc, aki közéleti tevékenysége mellett korának egyik legnagyobb mecénása is volt, 1802. november 25-i dátummal nyújtotta be azt az okmányt az udvari kancelláriához, melyben a nyomtatott és kéziratos dokumentumokból, valamint térképekből, metszetekből és pénzérmékből álló magángyűjteményét hazájának adományozta, megteremtve ezzel egy nemzeti könyvtár és múzeum alapjait.

Borítókép: Czetter Sámuel rézmetszete 1798-ból gróf Széchényi Ferencről (Forrás: OSZK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.