Veszprémben találkoztak a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi

A kultúrára és a kreatív iparra épülő gazdasági modell bontakozott ki a régióban a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa program (EKF) révén – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter Veszprémben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 08. 9:00
NAVRACSICS Tibor
Veszprém, 2023. július 7. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszönti a Kulturális Diplomáciai Értekezlet résztvevőit a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban 2023. július 7-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: Magyarországnak jelentős hagyományai vannak a kultúra, az oktatás, a sport területén, adottságaink alapján előkelőbb hely illetne meg bennünket, mint amit jelenleg betölt az ország.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszönti a kulturális diplomáciai értekezlet résztvevőit a veszprémi Foton Audiovizuális Centrumban (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Azzal, hogy a térség idén viselheti az Európa kulturális fővárosa címet, a kormány támogatása révén el tudunk indulni azon az úton, hogy ismertté váljon általa Magyarország és méltán vegye fel a versenyt Európa más országaival, vonzó és keresett turisztikai célponttá váljon 

– mutatott rá. 

A tárcavezető erről a kulturális diplomáciai értekezlet szakmai programjának második napján tartott sajtótájékoztatón beszélt. A budapesti szakmai napot követően a pénteki értekezleten a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programot ismerhették meg a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi. 

Mint a miniszter elmondta, az EKF programsorozatban közösségi célt szolgáló épületeket újítottak meg, fontos szempont volt, hogy a régi, használaton kívüli épületek kapjanak ismét funkciót, valamint hogy olyan tartalommal töltsék meg őket, melyek 2023 után is gazdagíthatják majd a térség kulturális kínálatát. 

Jelentős fejlesztésnek nevezte a veszprémi vár megújítását, mely 2022-ben indult és 2026-ig tart. 

Hangsúlyozta: az Európa kulturális fővárosa programsorozat egy olyan regionális gazdasági modellt mutat fel, amely a kultúrára és a kreatív iparra épül. A programsorozat turizmusra gyakorolt hatásáról szólva kiemelte: Veszprémbe május végéig 117 százalékkal több belföldi és hatvan százalékkal több külföldi látogatott, mint tavaly hasonló időszakban. Csaba Gábor, a kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár jelentősnek nevezte a térségben végbemenő fejlesztéseket. Szavai szerint a cél az országkép pozitív alakítása, valamint az, hogy minél több turista érkezzen a régióba.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszönti a kulturális diplomáciai értekezlet résztvevőit a veszprémi Foton Audiovizuális Centrumban 2023. július 7-én (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.