A János Vitéz modernizált feldolgozása a Cirque du Sziget programjában

Az idén 75 éves fennállását ünneplő Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia (BIAK ) évek óta nagy sikerrel állít porondra olyan előadásokat, amelyek a cirkusz- és a társművészetek szinergiáit kutatják. Az akadémia sokrétű és előadó-művészeti értelemben vett komplex képzése lehetővé teszi a műfajok újragondolt bemutatását: az iskola nemcsak artistaművészeket, hanem színművészeket is képez.

Molnár Nikolett
2023. 08. 15. 17:50
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cirque du Sziget sátrában minden nap előadott Világok vándora című produkció ősbemutatója június 21-én volt a Fővárosi Nagycirkuszban. A BIAK diákjainak vizsgadarabja az elnyomottak győzedelmes felülkerekedését hirdető irodalmi műremek újszerű feldolgozása. Petőfi Sándor örök érvényű János Vitézét egyedülálló eszközökkel, műfajteremtő musical-circus formában fogalmazták meg, egységes zenei arculattal. Az eredeti mű szövegét felhasználó performansz a fesztiválon angol narrációt kapott, és 45 percben adták elő a művészek. 

 A Világok vándorának ősbemutatója június 21-én volt a Fővárosi Nagycirkuszban (Fotó: Bach Máté)

A kerettörténetében a mesék csodavilága elevenedik meg az artistaművészet varázslatos erejével: az akrobatikus ügyesség, a virtuóz zsonglőr- és egyensúlyozó számok, a lélegzetelállító légtornász attrakciók során eljutottunk az Óriások földjére, a Sötétség országába, az Óperenciás-tengeren is túlra és Tündérországba. Kovács Gábor Dénes rendező szerint három oka is van annak, hogy idén a János Vitézt készítették el vizsgaelőadásként a BIAK Akadémia diákjainak. Az egyik kézenfekvő, hiszen 2023-ban országszerte Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát ünnepeljük.

 Az alkotók szerettek volna egy olyan előadást készíteni, amely a klasszikus cirkuszművészet eszközeivel mutatja meg a nagyközönségnek a költő nemzetközileg is ismert életművét. 

A másik ok az, hogy a János Vitéz-féle történet sokféle variációban létezik a világon, mivel az egymástól elszakadt szerelmesek sztoriját meséli el az újbóli találkozásig. A BIAK szeretett volna egy olyan történetet megjeleníteni, ami erőt ad a vágyainknak, az elképzelt ideáloknak, és amiben szárba szökken az örök szerelem eszménye.

Az előadás témájának kiválasztásakor a harmadik indok az volt, hogy maga a szöveg és a cselekmény jó néhány ponton egyszerűen kiált a cirkuszművészet után. A műben feltűnő helyszínek a boszorkánytanyától az Óriásföldön keresztül az Óperenciás-tenger és Tündérország világáig mind élményszerűen életre kelthetők a cirkusz eszköztárával.

Előadás, amelyben szárba szökken a szerelem (Fotó: Bach Máté)

Így született meg eme összművészeti produkció, amiben fontos szereplő a muzsika. A zenét Romhányi Áron írta, ez kiegészült Pál István Szalonna csodálatos hegedűjátékával.

Népzenei vonások is kerültek a darabba, ami illik mind a történethez, mind Petőfihez, és tartalmaz olyan nemzeti vonatkozásokat, 

amiben a magyar cirkuszművészet elemeit is meg tudják mutatni a diákok. Az előadás célja, hogy a még nem végzős, 10-11. osztályos növendékek részt vehessenek egy produkcióban, amely segíti őket az előadóművészet alapjainak elsajátításában, abban a stádiumban, amikor az egyéni zsánerszámaik még nincsenek készen.

Borítókép: (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.