Elkezdődött a 16. Ördögkatlan fesztivál

Közvetlen, baráti hangvételű megnyitóval vette kezdetét augusztus 1-jén Dél-Baranyában az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Ördögkatlan fesztivál. A rendezvénysorozat augusztus 1. és 5. között több mint ötszáz programmal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, irodalmi rendezvényekkel, kézműves és hagyományőrző foglalkozásokkal vár minden korosztályt az „ördögszántotta hegy" lábánál fekvő Nagyharsányban és a környező településeken: Beremenden, Kisharsányban és Palkonyán.

2023. 08. 03. 5:15
null
Fotó: Éder Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már első nap számos kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó és a művészi önkifejezés lehetőségét kínáló izgalmas program várta a fesztiválozókat, akik az Ördögkatlan nyugodt, békés világába érkezve úgy érezhették, lelassul körülöttük a világ, és a rohanó hétköznapok helyét most néhány napig átveszik a baráti találkozások, a meghitt beszélgetések és a különböző művészeti ágak által nyújtott élmények.

Fesztiválozók a nagyharsányi Narancsligetben (Fotó: Éder Vera)

Egyebek mellett kiállítások, kézműves-foglalkozások, zenés rendezvények és egy színházi workshop várta a közönséget, amely nemcsak nézőként, hanem alkotóként is átélhette a művészet varázsát. Már a kora délutáni órákban lehetőség nyílt például a Nagyharsányi Református Templom, azaz a Zene Háza Hangtemplom kertjében arra, hogy pasztellkrétával készített rajz segítségével fejezzék ki érzelmeiket, miközben a kiváló akusztikájú templomépületben Remes Zsófi, a Soharóza kórus énekese és Severinghaus Artemisz jazzénekes workshopjának résztvevőiként az improvizáció és az egyéni hangok összeolvadásának, a közös éneklésnek a varázslatát is megtapasztalhatták.

Ezt az élményt este még intenzívebben átélhették a résztvevők, a megnyitóünnepségen az említett két művésznő vezetésével ugyanis rögtönzött kórussá alakult a hatalmas, Narancsliget nevű kertet megtöltő közönség. A Katlannyitány résztvevőit a főszervezők, Bérczes László és Kiss Mónika köszöntötték, megidézve néhány, a 2008-as kezdetek óta megélt élményt, illetve a két örökös szellemi védnök, Cseh Tamás és Törőcsik Mari emlékét. Köszönetet mondtak a nagyharsányi polgármesternek, Balassa Gyulának, aki már tizenhat évvel ezelőtt is nyitottan fogadta az azóta egyre inkább kiteljesedő fesztivál megrendezésének ötletét.

A megnyitó az összművészeti fesztivál gazdag, változatos programkínálatából is nyújtott ízelítőt. A már említett közös éneklés után a Faluturisták című produkció két szereplője, Kálmán (Köles Ferenc) és az immár 120 éves Etus néni (Ottlik Ádám) stand-up előadása derítette jókedvre a közönséget, majd Balogh Máté szaxofonművésznek, a Snétberger Zenei Tehetségközpont nagyharsányi felfedezettjének jazzimprovizációi csendültek fel. 

A megnyitó zárásaként Cseh Tamás fia, Cseh András vezetésével a Beremenden felépített, öt tipiből, azaz sátorból álló offline indiánrezervátum lakói késztették ideiglenes kikapcsolódásra a jelenlévők mobiltelefonjait. Az általuk megálmodott tábor lényege ugyanis az, hogy elszakadva a modern technikai eszközöktől, az emberek újra egymás és a természet felé forduljanak.

Bérczes László, az Ördögkatlan fesztivál egyik főszervezője (Fotó: Éder Vera)

Az ünnepség záróakkordjaként Bérczes László megosztotta az Ördögkatlan örökös szellemi védnöke, Cseh Tamás néhány gondolatát. Köztük azt, amely szerint

a világnak mindig lesz egy olyan szeglete, ahová el lehet bújni.

A jelenlévő gyermekek, fiatal és örökifjú felnőttek egyaránt érezhették, hogy a fesztivál idejére ez a környék ilyen szigetté változik, és a rendezvény zárásaként együtt kiáltották a fesztivál mottóját: „Nem vagyunk normálisak!” A megnyitó után egy Bereményi Géza és Csengey Dénes dalszövegeire, valamint a Bérczes László által írt, Cseh Tamással folytatott beszélgetéseket összegyűjtő kötet szövegeire épülő, Szabó Balázs, Vecsei H. Miklós és Rákóczi Huba által előadott zenés-irodalmi előadással tovább folytatódott az emlékezés Cseh Tamásra, aki idén lenne 80 éves, és akinek az emlékét számos egyéb program idézi majd meg a fesztivál során.

Borítókép: Pillanatkép az Ördögkatlan fesztivál megnyitójáról (Fotó: Éder Vera)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.