Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Emberpróbáló kihívások, szent példaképek

Ha mások meg tudták tenni, te ­miért ne tudnád? – tette fel a kérdést Szent Ágoston. Talán túlzó önbizalomról árulkodik ez a mondat. Kalazancius azt mondaná: magát csapja be az, aki nem tudommal felel a nem akarom helyett.

Surján László
2023. 08. 05. 8:00
hónap szentje
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyház augusztusban is sok követésre méltó szentet állít elénk, közülük a spanyol Kalazanci Szent Józsefet (1556–1648) emelem ki. Életének korai szakaszáról csak bizonytalan információink vannak. A változatok közül számomra a legvalószínűbb az, hogy valamilyen jelentős egyházi javadalom reményében Rómába utazott. Kanonok vagy épp püspök szeretett volna lenni. Voltaképp mindegy, mivel egyik címet sem kapta meg.

hónap szentje
Kalazanci Szent József a Konstitúciók írása közben, körülötte puttókkal. A szent feje fölött a sugárkoszorúval övezett piarista címer látható. (Forrás: MANDA)

Ez az első pont, ahol magunkba nézhetünk. Nem szégyen az, ha vannak földi értelemben vett érvényesülési vágyaink. Ám tudni kell, hogy ezek a vágyak nem biztosan Isten elgondolásai, meg kell tanulnunk elengedni őket. Nekem ilyen vágyam volt például, hogy a pályám végén a szakmámat egyetemi tanárként adhassam át az új orvosnemzedéknek. Sok más mellett ez a vágy sem teljesült. Kalazanciust követve gondoljuk át, mi történt velünk, és keressük azokat a pontokat, ahol Isten beleszólt az életünkbe, és vizsgáljuk meg, miképpen fogadtuk az irányítást! Tudunk-e legalább utólag hálát adni érte?

Rómában a fényes egyházi karrierre váró Kalazanciusban felébredt a szegény és tanulatlan gyermekek sorsa iránti felelősség.

 Először azokhoz fordult, akiknek dolga lett volna ezekkel a gyerekekkel törődni: a hatóságokhoz. Nem járt sikerrel, ezért szerzetesrendeket keresett fel, amelyek elvben képesek lettek volna a feladatra. Ők, bár buzgólkodtak a maguk keretei között, új feladatot nem vállaltak. Ötletadóból végrehajtóvá kellett lennie, s amikor nekikezdett, gyors növekedés jelezte: munkáján ott van Isten áldása. Megszületett a piaristák rendje.
Az évszázadok távlatából nehéz feltárni az ezt követő időszak problé­máit. A renden belül feszültségek léptek fel. Az öregedő rendalapítót leváltották, de a belső viták nem szűntek meg. Végül a marakodó társaságot a pápa okosabbnak látta feloszlatni. Ám a piaristák a hivatalos rendi keretek hiányában is együtt maradtak, megélték, hogy a rend újra működhetett, alapítójukat pedig 1767-ben szentté avatták. Ünnepe augusztus 25-e.

Rómában járva maradandó emlékem annak a szobának a nyomorúságos volta, ahol Kalazancius meghalt. Végtelen egyszerűség és nagy szegénység lett a remélt egyházi javadalomból. De ez az idős ember nem zúgolódott, nem esett kétségbe. Élete 92. évében halt meg, s utolsó pillanatáig ő tartotta a lelket rendtársaiban, mert tudta: a rendet előbb-utóbb visszaállítják. 

– Oktalanság elakadni a másodlagos okoknál, és nem Istenre tekinteni, aki minden történésnek az első oka, és mindent a javunkra akar – fogalmazott a rendalapító. Ez az, amit meg kell tanulnunk tőle. Kudarc, baj, szenvedés, megaláztatás? Nem ok a felháborodásra, hiszen él bennünk annak biztos tudata, hogy Isten a javunkat akarja. Az enyémet is, a hazámét is. Valóban meggyőződésünk ez? A keresztény nem aggodalmaskodik. És te? És én?

Borítókép: Kalazanci Szent József utolsó áldozása, Francisco de Goya festménye, 1819 (Forrás: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.