Öt nap az Ördögkatlanban

Különleges világba csöppenhettek augusztus első öt napján az Ördögkatlan fesztivál látogatói. A rohanó hétköznapok egy kis időre átadták helyüket a személyes, baráti találkozásoknak, a meghitt beszélgetéseknek, illetve a változatos, összművészeti programok által nyújtott kikapcsolódásnak és feltöltődésnek. Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett dél-baranyai programsorozatot az égiek is a szárnyaik alá vették, és a gyakran esős, olykor-olykor viharos időjárás ellenére végül szinte minden előre eltervezett program megvalósulhatott.

Tukács Orsolya
2023. 08. 09. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színes programkavalkád részeként egyebek mellett koncertek, színházi előadások, zenés-irodalmi előadások, hagyományőrző programok, változatos témájú kiállítások, pódiumbeszélgetések, komolyzenei hangversenyek, operabeavatók és könyvdedikálások vártak ifjakat és örökifjakat egyaránt. Mindenki talált kedvére való programot, így nem meglepő, hogy idén is hatalmas volt az érdeklődés a rendezvény iránt. Öt nap alatt több százezernyi fesztiválozó látogatott el az Ördögkatlanba. Nemcsak a két fő helyszínen, Nagyharsányban és Beremenden, de a kisharsányi Vylyan-terasznál és a közeli Mokos pincészetnél is rendre hosszan kígyózó sorok jelezték, hogy hamarosan új program kezdődik. A lelkesedés a zárónapon sem csökkent: az immár tizedszerre elrajtoló Katlanfutáson közel háromszázan vettek részt.

Barabás Lőrinc zenekarának koncertjére is sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Éder Vera)

Az idei programsorozat kiemelt figyelmet szentelt a rendezvény egyik örökös védnöke, Cseh Tamás emlékének, aki ez év januárjában lett volna nyolcvanéves. Beremend központjában például az indián életmódot etalonként követő, Füst a szemében indián néven is ismert néhai szerző és előadó emlékét őrizve egy Offline Rezervátum várta a fesztiválozókat. A faluközpontban felállított öt indián sátorba, azaz tipibe csak mobiltelefonjaik kikapcsolása után léphettek be a látogatók. 

A szervezők ezzel arra szerették volna ösztönözni az arra járókat, hogy a modern technikai eszközök helyett forduljunk egy kicsit vissza egymás és a természet felé.

Kiemelt partnerként volt jelen egyebek mellett a Magyar Zene Háza, amely remek koncertekkel várta a közönséget: többek között a Csík zenekar és Kiss Tibi, a Besh o Drom együttes és Kollár-Klemencz László kamarazenekara is színpadra lépett a beremendi lovaspályán.

De a klasszikus zenei programok is nagy népszerűségnek örvendtek. Dinyés Dániel humorral fűszerezett, kötetlen hangvételű operabeavatói, amelyek Erkel Hunyadi János és Mozart Figaro házassága című műveinek és az opera műfajának kulisszatitkaiba vezették be a közönséget, megtöltötték a beremendi Szent Mihály-templomot, és az öt nap egyik szenzációja volt az éjszakai, fáklyafényes, tücsökzenés Mozart-est

A leghosszabb sorok persze idén is a színházi előadások helyszíneinél kígyóztak. A 16. Ördögkatlanon kiemelkedő szerephez jutottak a fiatal színművészek, köztük például Hegedűs D. Géza és ifjabb Vidnyánszky Attila színművészetis osztálya, amely a Merlint és a Liliomot hozta el a fesztiválozóknak, de izgalmas produkciókkal érkezett az idén tízéves Jurányi-ház is.

 

A Hagyományok Háza programjai is népszerűek voltak (Fotó: Baksai Réka)

A Hagyományok Háza Folkudvarában és a Folkligeten az ősi nép hagyományokat és a népművészetet fedezhették fel újra a fesztiválozók, de egyebek mellett a mozgó múzeumbusszal, illetve Háy János és Rozs Tamás Ki vagyok én? Petőfi arcai című zenés-irodalmi estjével az egyik legnagyobb magyar költőnek, az idén kétszáz éves Petőfi Sándornak is kiemelt figyelmet szentelt a rendezvénysorozat. Felsorolhatatlan mennyiségű és műfajú program bizonyította, hogy a minőségi kultúrára és a személyes, emberi találkozásokra napjainkban is változatlanul nagy igény van.

Borítókép: A programsorozat egyik központi helyszíne a nagyharsányi református templom volt (Fotó: Éder Vera)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.