Budapesti nemzetközi könyvfesztivál – Hollandia és John Scalzi az idei díszvendég

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 140 kiállítóval, negyven külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja a látogatókat szeptember 28. és október 1-je között a Millenáris parkban. A budapesti nemzetközi könyvfesztivál Közép-Európa legnagyobb nemzetközi szakmai rendezvénye, melynek látogatói számos külföldi kiállítóval is találkozhatnak.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 15:30
28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Forrás: bookfestival.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke az esemény sajtótájékoztatóján ismertette: a könyvfesztivál visszatér a Millenárisra, ahol a parkban, a Nagycsarnokban, az Üvegcsarnokban, az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban egyaránt lesznek események. A Gyerek(b)irodalom szekció a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családokat a D épületben.

A tavalyi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál pavilonjai a Millenárison
A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak újra a Millenáris ad otthont. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


 

A könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit.

Az idei díszvendégszerző a világhírű amerikai science fiction író, John Scalzi, aki Budapest főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is – jegyezte meg az egyesülés elnöke. 

Díszvendégországként idén Hollandia mutatkozik be. Gál Katalin kiemelte, hogy – noha az utóbbi években egyre nagyobb számban jelennek meg holland könyvek magyar fordításban – az ottani irodalom még mindig méltatlanul kevéssé ismert a szélesebb magyar közönség előtt. 

A könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak:

köztük lesz Arnon Grunberg író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és operarendező, valamint Annemarie Bon népszerű ifjúsági szerző.

Zech Gábor, a budapesti Holland Nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsadója felidézte, hogy csaknem két éve szervezik a holland díszvendégséget az MKKE-vel, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem néderlandisztika tanszékeivel.

Ennek köszönhetően a kortárs holland irodalom „krémje” érkezik Budapestre, és vesz részt könyvbemutatókon, beszélgetéseken, egyéb programokon. De nem kizárólag holland szerzők mutatkoznak be magyar írók, fordítók, szakértők társaságában: a díszvendég standjának pódiumbeszélgetésein megismerhető lesz a holland–magyar kapcsolatok múltja és a holland kultúra számos aspektusa is – emelte ki Zech Gábor.

Kovács Krisztián, John Scalzi magyarországi kiadója, az Agave Könyvek kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: az amerikai sikerszerző díszvendégsége kiváló alkalom arra, hogy hidak épüljenek a szorosan vett szépirodalom és a színvonalas szórakoztató irodalom között.
Abban a korszakban, amikor folyamatosan csökken az olvasók száma, különösen fontosak az olyan szerzők, mint John Scalzi, akinek munkái „kapudrogot” jelentenek a nem rendszeres olvasók számára – mutatott rá Kovács Krisztián, hozzátéve: az amerikai szerzővel több beszélgetésen és dedikáláson is találkozhat a közönség.

A könyvfesztivál keretében szeptember 29-én tartják az Európai Írótalálkozót az Európa Pontban.

Karádi Éva, az esemény szervezője elmondta, hogy idén öt kerekasztal-beszélgetéssel várják az európai irodalom iránt érdeklődőket. A programban szerepel a holland írók kerekasztala, a visegrádi négyek íróinak beszélgetése, EU irodalmi díjas szerzők találkozója, északi írók értekezése, majd egy német–magyar eszmecsere zárja az idei sorozatot.

Váradi Ildikó, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest könyvfőváros projektirodájának vezetője emlékeztetett arra, hogy a főváros idén ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját. 

A jubileumi rendezvények között kiemelt helyet foglal el a Budapest könyvfőváros eseménysorozat,

ennek részeként a programiroda a könyvfesztiválon is önálló standdal jelentkezik Irodalom Birodalom néven.

Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője hozzáfűzte: 

a könyvfőváros program egyik eleme a 23 író közreműködésében készülő Budapest Nagyregény is, amely a főváros napján, november 17-én jelenik meg,

azonban már a könyvfesztiválon bele lehet hallgatni mindegyik fővárosi kerületről szóló fejezetbe.

Kollár Árpád író, a PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál igazgatója a könyvfesztivállal kialakított együttműködésről számolt be. A már szerdán megkezdődő PesText szervezésében érkezik a könyvfesztiválra mások mellett Janne Teller, a Semmi című regény írója, Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző, Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakodó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard.

 

Borítókép: A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Hollandia és John Scalzi lesz (Forrás: Bookfestival.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.