Csillagok útján

A Gödöllői Királyi Kastély impozáns parkja adott otthont szeptember elsején a Csillagok útján című Omega-emlékkoncertnek, amelyen a legendás zenekar dalai új köntösben, a rockot és a klasszikus zenét ötvöző, misztikus hangulatú hangszereléssel csendültek fel. A halhatatlan melódiák a csapat dobosa, Debreczeni Ferenc „Ciki”, az Omega Kamarazenekar, a Bolyki Soul & Gospel Kórus, illetve öt szólóénekes, Bolyki Balázs, Feke Pál, Rost Andrea, Szabó Győző és Szinetár Dóra előadásában keltek életre.

2023. 09. 02. 13:16
Omega emlékkoncert Gödöllőn
2023.09.1 Gödöllő Omega emlékkoncert feke pál... atyaég mi a szent szar????:) Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „régi csibészek” közül Benkő László, Kóbor János és Mihály Tamás immár az „égben lebegők csarnokában” zenélnek tovább, de az általuk játszott daloknak köszönhetően emlékük itt, a Földön is tovább él. A legendás csapat dobosa, „Ciki” – akinek nemcsak egykori zenésztársai elvesztését kellett feldolgoznia, de a banda gitárosa, Molnár Gyuri „Elefánt” egészségi állapota miatt is aggodalom gyötri – saját bevallása szerint küldetésének érzi, hogy ápolja és a jövő számára is örökül adományozza az egyedülálló Omega-életművet. Ebben ezen az estén az Omega Kamarazenekar, a Bolyki Soul & Gospel Kórus, a Balkán Fanatik együttesből is ismert zenész és zeneszerző, Lepés Gábor „Lepe”, illetve a már említett öt szólóénekes voltak segítségére.

Omega emlékkoncert Gödöllőn
Szabó Győző színművész több dalban is közreműködött az est során (Fotó: Kurucz Árpád)

A Gödöllői Királyi Kastély parkjában a zenekar rajongói már jóval a húsz órára meghirdetett kezdés előtt gyülekeztek, és amint megteltek a sorok, nem sokkal nyolc óra után a zenekar és a kórus is elfoglalta a helyét a színpadon.

Egymást követve csendültek fel az ismerős és a ritkábban hallható dallamok. Az első részben egyebek közt az Egy életre szól, az Égi harangok, a Minden könnycseppért kár és a Koncert a mennyben című szerzemények születtek újjá egy különleges, misztikus hangulatot teremtő hangszerelésnek köszönhetően.

A közel kétórás koncert második részében aztán a legikonikusabb, nemcsak rajongók által ismert Omega-slágerek keltek új életre. Elhangzott az Ezüst eső, a Babylon, a Léna, a Régi csibészek és a Gyöngyhajú lány című örökzöld is. A koncert címadó dalát, a Csillagok útján című szerzeményt Bolyki Balázs négy fiával, a B4 énekegyüttessel közösen adta elő, a nosztalgikus hangulatú este záróakkordjaként pedig Az égben lebegők csarnoka című szám hangzott el.

Bolyki Balázs szólóénekesként és kórusvezetőként is közreműködött a koncerten, de a dalok közti szünetekben az együtteshez kötődő érdekességeket  is megosztott a jelenlévőkkel, illetve a többi fellépőt is megszólaltatta. A zenész azt is felidézte, hogy mennyi mindenben volt úttörő az Omega együttes.

Például Magyarországon elsőként nekik jelent meg önálló albumuk, a magyar zenekarok közül őket hívták meg először az Egyesült Királyságba, a Gammapolisz című albumukból itthon 650 000 példány kelt el, a Time Robber című lemezüket külföldön kétmillió példányban vásárolták meg, őket kísérte a hazai együttesek közül először a Magyar Állami Hangversenyzenekar, Magyarországon ők adtak ki elsőként CD-t, nekik volt elsőként egységes színpadi ruhájuk, ők adtak ki elsőként dupla albumot, és ők használtak elsőként kivetítőt, füstgépet és lézershow-t a koncertjeik látványvilágának részeként.

Azt est második felében Debreczeni Ferenc is megosztotta néhány személyes emlékét a közönséggel. A dobosok zenekarban betöltött szerepével kapcsolatban elmondta, hogy minden dal elején ő számol be, és mindig ugyanazt a szöveget mondja: egy, két, há’, és. Megtudhattuk azt is, hogy klarinétosként kezdte a zenei pályát, majd – azzal indokolva, hogy ha a bátyja tud dobolni, akkor biztos, hogy ő is jól dobol – a ritmushangszerekhez ültette a zenekarvezető. A „Ciki” becenév eredetére is fény derült: amikor először dobolt zenekarral 3-4 órányi zenélés után már nem bírta a csuklója, és a gitáros hátrafordult hozzá, mondván: „Hát ez ciki!”. Ezek a beszélgetések az Omega-dalokat megfűszerezve tovább fokozták a koncert nosztalgikus hangulatát.

Borítókép: Bolyki Balázs szólóénekesként és kórusvezetőként is közreműködött a koncerten (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.