Elhunyt Bayer Ottmár

Nyolcvanhárom évesen elhunyt Bayer Ottmár a Magyar Televízió számos nagy sikerű produkciójának operatőre.

Forrás: Híradó.hu/MTI2023. 09. 26. 15:32
null
Budapest, 2015. február 10. A Foky Ottó tervezte Mirr-Murr (b) és Misi mókus figurái a Magyar Animáció 100 címû, a magyar animáció 100 éves történetével foglalkozó konferenciához kapcsolódó kiállításon a Pesti Vígadóban 2015. február 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai animációsfilm-gyártás egyik meghatározó operatőreként számos olyan báb- és mesefilm készítésében vett részt, amelyeken generációk nevelkedtek. Bayer Ottmár a Pannónia Filmstúdió bábműtermében dolgozott. Pályáját olyan legendás bábfilmrendezők mellett kezdte meg, mint például Foki Ottó vagy Imre István.

A magyar bábfilm a 1970-es évekre vált magas színvonalúvá. A filmvásznon könnyeden elsuhanó jelenetek mögött hosszas tervező- és kivitelezőmunka állt: a modell- és bábkészítéstől a filmfelvételek megalkotásáig. Bayer Ottmár egyike volt azoknak a szakembereknek, aki a Pannónia Filmstúdió bábműtermében az elejétől a végéig ott volt a filmek születésénél. Pályája egybeesett a magyar bábfilmkészítés virágzásával is.

Varga György animációsfilm-rendező megkeresésünk kapcsán idézte fel első találkozását Bayer Ottmárral. – A Gyarmati utca bábműhelyben mutattak be neki. Mint kezdőnek rögtön felajánlotta a segítségét a fénymérésben, a lámpák beállításában, mivel a világításhoz is nagyon értett. Készséges volt, ez a segítőkészség végigkísérte pályáját. Mindig fordulhattunk hozzá tanácsért – emlékezett vissza az egykori munkatárs.

A magyar animáció egyik kiemelt szereplője volt, aki sok tízezer képfelvétellel járult hozzá számos gyermekfilm elkészítéséhez. Bayer Ottmárhoz kötődik a Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Krisztofóró, a Sebaj Tóbiás és A legkisebb ugrifüles is. Rövidfilmjei közül az 1978-as A szék és az 1983-as Autótortúra a legismertebbek, illetve a Cakó Ferenccel közösen készített, 1987-es Ab ovo/homoknyomok volt. Utóbbi az emberiség létezésének alapkérdéseivel, a születés és a halál, a teremtés és az elmúlás, az emberi élet drámájának eredőjével foglalkozik. A film Cakó Ferenc életművének egyik legelismertebb darabja, amelyben a bábanimáció mellett először használta a később védjegyévé vált homokanimációs technika grafikus és plasztikus válfaját Bayer Ottmár közreműködésével. A Magyar Televízió egykori munkatársára a közmédia M2-es Gyerekcsatornáján is megemlékezett, tiszteletére a Misi Mókus kalandjai című bábfilmet vetítették 18:00-tól.

Borítókép: A Foky Ottó tervezte Mirr-Murr (balra) és Misi mókus figurái a Magyar Animáció 100 című, a magyar animáció 100 éves történetével foglalkozó konferenciához kapcsolódó kiállításon (Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.