Feltámadó kulturális örökség

Számba venni is nehéz, milyen óriási gazdagsággal vesz körül bennünket épített örökségünk. Villák, paloták, út menti keresztek, de még az olyan aprócska csodák is, mint egy évszázadokkal ezelőttről itt felejtett kapuoszlop, kútház, síremlék, mind-mind kulturális örökségünk egy-egy darabja. Méltó figyelmünkre, s méltó arra, hogy olykor-olykor ne csak elszaladjunk mellette, hanem megálljunk előtte, s rácsodálkozzunk a régi mesterek üzenetére. Idén mintegy kétszáz helyszín több mint négyszáz programmal várja látogatóit a kulturális örökség napján. Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára beszámolt a részletekről a rendezvény megnyitóján, Budapesten az új Városháza tanácstermében.

2023. 09. 15. 18:30
A Kulturális Örökség Napja hivatalos megnyitója
A Kulturális Örökség Napja hivatalos megnyitója Budapesten, az Új Városháza tanácstermében 2023. szeptember 15-én (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet) Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet Forrás: Bach Máté/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális örökség napjainak ötlete csaknem negyven évvel ezelőtt, 1984-ben Franciaországban született, s azóta meghódította a fél világot. Magyarországra két évtizeddel ezelőtt érkezett meg, s azóta a hazai kulturális életnek is egyre fontosabb eseménye. Idén jelentős fordulatot vett a rendezvény, mert első ízben lett igazi gazdája a szombaton és vasárnap megrendezendő eseménysorozatnak. Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az előrelépéssel kapcsolatban elmondta: a tavaly megalakult építési minisztérium feladatai – az építészet, az építésügy, a beruházások kérdése, a műemlékvédelem ügye – korábban különböző intézményekhez tartoztak. Az új minisztériumban megalakult államtitkárság nemcsak az építések folyamatát, hanem a produktumot, a megvalósítást, az építészet egészét helyezi fókuszba. Ennek megfelelően komoly figyelmet fordít a műemlékvédelem, a kulturális örökségvédelem és persze az építészeti minőség kérdésére.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára
Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára  Budapesten az Új Városháza tanácstermében a kulturális örökség napja hivatalos megnyitóján, 2023. szeptember 15-én (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)  

 

Lánszki Regő arra is felhívta a figyelmet, hogy az új struktúrának köszönhetően a minisztérium most arra is tud figyelmet fordítani, hogy a beruházásokkal kapcsolatos igények és a gazdag épített örökség találkozni tudjon. Az új építészeti szabályozás abban segít, hogy a beruházók ne csak az új építésekben gondolkodjanak, de kapjanak lehetőséget arra, hogy a meglévő, sokszor különlegesen értékes épületállvány hasznosításában is fantáziát lássanak.


A műemlék épületek megőrzésének kérdéseire évtizedek óta próbálnak jó választ találni a szakemberek, de sajnos azt látjuk, hogy a konzerválás sok esetben nem hozza meg a várt eredményt. A használaton kívüli, szinte vitrinbe zárt épületek lassan pusztulni kezdenek és sok esetben csak akkor jut pénz és energia a rendbetételükre, amikor már késő. Épített kulturális örökségünknek nagy részét vesztettük így el az elmúlt évtizedekben. 
Az államtitkár a problémával kapcsolatban arra hívta föl a figyelmet, hogy az olyan események, mint amilyen a most hétvégére megszervezett kulturális örökség napjai, arra mutatnak rá, hogy büszkék vagyunk múltunkra, szeretjük, látni és használni akarjuk ezeket az épületeket. A minisztérium olyan szabályokat akar kialakítani, amelyek lehetővé teszik, hogy élettel teljenek meg a műemlékek. 

– Persze – tette hozzá Lánszki Regő – meg kell védenünk ezeket az épületeket, de az a konzerválás, ami csak a megőrzésre koncentrál, hosszabb távon nem fenntartható. Az épületeket használni kell. A nem jól átgondolt konzerválás sok esetben akár a városfejlődés útjába is állhat. 

Hiszen az építés óta megváltozott környezet, a funkció s az új rendben zajló hétköznapok már nem teszik lehetővé, hogy ott és úgy maradjon fenn az épület, ahogy eredetileg létrehozták. Ezeket a dilemmákat nagyon pontosan kell elemezni és meg kell nézni, hogy mik azok a részek, amiket akár el lehet bontani, meg lehet nyitni, és mik azok, amik tényleges értékkel bírnak, például egy jellegzetes homlokzati elem, a főtraktusok tömbje, az építészeti érték, a használati érték, a karakterisztika, és mindezek figyelembevételével kell megtalálni az épület új helyét a hétköznapokban. Ha túlvédjük az épületet, azzal lehet, hogy szakmailag jót teszünk, de a használaton kívüli épületek idővel elromosodnak és menthetetlenné válnak.
Épített örökségünk védelméhez és hasznosításához tartozik az a kezdeményezés is, amelynek keretében, az egységes szemléletű országos műemléki rendszer részeként elkészítik a hazai és a külhoni műemlékek teljes, egységes szemléletű, mindenki számára elérhető értéktárát, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szakmai partnerségével. A készülő Kárpát-medencei digitális műemléki értéktár összeállítása során figyelembe veszik a helyi közösségek ajánlásait is. 

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a kulturális örökség napjainak megnyitóján arra mutatott rá, hogy nem elég az örökségi helyszíneket méltó állapotban tartani, élményt is kell adni rajtuk keresztül.

Ezen a hétvégén többnyire használatban lévő, sokszor új funkcióval rendelkező épületeket nyitnak meg az érdeklődők előtt. Az eseménysorozatnak köszönhetően a műemlék épületek megtelnek élettel, sokan ismerik meg belülről is a máskor nem látogatható kastélyokat, palotákat, egyes intézmények közönségforgalom elől elzárt részeit. Országszerte több mint kétszáz helyszínen mintegy 550 program és 190 kísérőrendezvény várja a közönséget a kulturális örökség napjain.
Lánszki Regő felhívta a figyelmet a sok megnyíló épület közül a Sándor-palotára, a Belügyminisztérium Széchenyi téri épületére, a Magyar Nemzeti Levéltárra, a Központi Statisztikai Hivatal épületére, illetve a mosonmagyaróvári Habsburg-kriptára. Hozzátette, hogy számára az Országház a legkülönlegesebb helyszín, hiszen az eldugott részeiben is hajszálpontos, tűfinomságú kidolgozottságú részleteket látva elgondolkodhatunk az időtállóság fogalmán. De a hét végén látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is, ahogy arról a rendezvény honlapjáról, az Örökségnapok.gov.hu felületen tájékozódhatunk. 

Borítókép: A kulturális örökség napja hivatalos megnyitója Budapesten, az Új Városháza tanácstermében 2023. szeptember 15-én (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.