Jennifer Pike világhírű hegedűművésszel lépnek fel a Pannon Filharmonikusok + videó

A muzsikusok Bartók, Bruch és Rahmanyinov műveit adják elő szeptember 29-én és 30-án a fővárosi Müpában, illetve a pécsi Kodály Központban.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 17:30
Jennifer Pike
Jennifer Pike Forrás: jenniferpike.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esteken Leo McFall, az osztrák Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere dirigálja a művészeket. A koncerteken elhangzó első mű főhajtás a főváros előtt: Bartók Béla Budapest létrejöttének 50. évfordulójára írt Táncszvitje nyitja az estet. A mű egyetemességének fontos bizonyítéka, hogy szinte azonnal a nemzetközi zenekari koncertrepertoár elismert darabja lett, melyet ma is számos zenekar tűz műsorára a világ bármely táján – olvasható a Pannon Filharmonikusok közleményében.

A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központban
A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központban. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az est során Max Bruch I. (g-moll) hegedűversenye csendül fel másodikként, benne „erőteljes szenvedélyek, küzdelmes szakaszok szólalnak meg, a tételek szinte szünet nélkül követik egymást, a mű végén pedig kisüt a nap, egy virtuóz, ritmikus fináléban” – írták. A darab egyik nagy erénye, hogy több híres hegedűverseny fontos vonása megtalálható benne anélkül, hogy utánzatnak éreznénk a művet, különlegessége a szokatlanul személyes hangnem. 

A koncertet Rahmanyinov III. szimfóniája zárja, amely gazdagon használja a zenekar színeit, mégsem sűrű a hangzása, inkább impresszionista módon áttetsző. Szakít azzal a hagyománnyal is, miszerint egy szimfóniának szükségképpen nagy és komoly mondanivalóval kell megszólítania a közönséget – jellemezte a művet a pécsi együttes.

Borítókép: Jennifer Pike hegedűművész (Forrás: Jenniferpike.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.