Kulturális kódex kidolgozását sürgeti L. Simon László

L. Simon Lászlónak a Mandiner legújabb lapszámában jelent meg jegyzete, melyben a magyar múzeumok régészeinek és restaurátorainak magas színvonalú, sikeres, ámde korántsem megbecsült munkájára hívja fel a figyelmet.

Forrás: Mandiner2023. 09. 07. 13:30
L. Simon László
20230725 Budapest L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írásában hangsúlyozza, az év egyik legnagyobb attrakciója a Tarsolylemezek című kiállítás volt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely az eddig megtaláltak mellett a Pátyon fellelt két honfoglalás kori műtárgyat mutatta be. Közben Csomád határában újabb, ezüst tarsolylemez került elő meglepően jó állapotban és Kolozsvár közelében is feltártak még egyet. 

Vésztő
Régészeti munkálatok Vésztőn 2023. július 17-én (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Für Henrik)

– Minden bizonnyal igaza van Virágos Gábor kollégámnak, intézményünk régészeti főigazgató-helyettesének abban, hogy a honfoglalás kori tarsolylemezek és tarsolyveretek, illetve tarsolyok a magyarság szempontjából a második legfontosabb leletanyagnak számítanak a koronázási ékszerek után – írja a főigazgató. 

Véleménye szerint ezek a régészeti sikerek égető feladatokra hívják fel a figyelmet. Sokkal nagyobb odafigyelésre, segítségre, jogszabályi garanciákra és anyagi támogatásra van szüksége a hazai szakembereknek. 

– Nem lehet magukra hagyni a múzeumokat, és nem lehet megengedni, hogy a tíz évvel ezelőtti, rögzített hatósági áron, ám mindeközben rendkívül gyorsan és hatékonyan tárják fel a régészek a kormány által támogatott beruházások és fejlesztések földterületeit – írja figyelemfelkeltő cikkében L. Simon László. 

Megjegyzi, mindenképp indokolt lenne a hazai szakemberek béremelése többek között az infláció, az üzemanyag, az élőmunka és a technikai berendezések áremelkedése miatt, viszont azt a jogszabályok nem teszik lehetővé. Így fordulhat elő, hogy a muzeológusok, régészek jövedelme az általános iskolai tanítóké alatt van. Ha ebben nem történik változás, veszélybe kerülhet a további, világszenzációnak számító kincsek feltárása. 

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint hozzá kell nyúlni a fontosabb kulturális törvényekhez, sőt indokolt lenne egy nagy, egységes törvény bevezetése. Véleményét támasztja alá az is, hogy a napokban egy szakmai beszélgetésen Csák János kultúráért felelős miniszter maga is kifejtette: szükség van olyan kulturális kódexre, amely a jogszabályok egybefésülésével kitér az ágazat valamennyi fontos területére. 

– Olyan jogszabály vízióját vázolta fel a miniszter, amely mind az alkotó-, mind az előadóművészetek, valamint a közgyűjtemények és a közművelődés legfontosabb kérdéseit foglalja keretbe – írja L. Simon László.

Ahogyan létezik polgári vagy büntető törvénykönyv, legyen kulturális kódex is!

– szólít fel rá jegyzetében a múzeumi főigazgató. 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.